Hjärtat mår bra av choklad

Hjärtat mår bra av choklad
Den mesta köpechokladen innehåller mängder av fett och socker som leder till andra hälsoproblem om man äter för mycket, så det är ändå inte fritt fram, varnar forskarna. Arkivbild: Colourbox

Den som äter mycket choklad minskar rejält sin risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar. Det visar en färsk studie publicerad i veckans nummer av den medicinska tidskriften British medical journal.

Tanken var att studera vilka eventuella hälsoeffekter chokladkonsumtion har på hjärt-kärl-rubbningar. Bland 4 576 studier valde forskarna från England och Colombia ut sju relevanta internationella studier. 

Över 114 000 deltagare ingick i de sju studierna.  Metod, mått på konsumtion och utvärdering skilde sig mellan studierna men fem av de sju visade att choklad hade en gynnsam effekt.

Bland dem som åt mest choklad minskade risken för hjärt-kärl-sjukdomar med 37 procent och risken för stroke med 29 procent jämfört med dem som åt minst choklad.  Forskarna konstaterar att det behövs experimentella studier för att bekräfta att inte andra faktorer har påverkat resultatet.

Studien har också presenterats på den hjärtkonferens som just pågår i Paris. 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida