Hon blir ny ordförande för SKL

Hon blir ny ordförande för SKL
Lena Micko (s) presenterades i dag som arbetsgivarnas nya ordförande. Val sker i mars.

Lena Micko (S) hoppas kunna lösa vårdkrisen tillsammans med Vårdförbundet.

Lena Micko är Socialdemokraternas kandidat när den nya rödgröna majoriteten tar över ledningen för arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL. Hon är i dag kommunstyrelsens ordförande i Linköping och efterträder den avgående Anders Knape (M).

– Jag är en samarbetspolitiker, men är också beredd att ta strider. Vi verkar bli ett bra lag. Jag har erfarenhet från kommunpolitiken och även nationella uppdrag., säger Lena Micko (s).

Vad ser du framför dig som lösning på dagens vårdkris med många stängda vårdplatser?

– Jag har ingen egen lösning. Jag ser att det är oroande, det är brist på sjuksköterskor. Avgörande är att vi lyckas få fler att stanna kvar. Det handlar om arbetsvillkoren och lönerna. Arbetsvillkoren ser olika ut i landet. Det handlar om ledarskap och att söka lösningar närmast patienterna och lyssna på medarbetarna. Vi måste sprida de goda exemplen, exempelvis för utskrivningar.

Förtroendet hos personalen har sjunkit för arbetsgivarsidan. Kommer du att kunna förbättra förtroendet?

– Vi ska göra det tillsammans med Vårdförbundet och andra fackliga organisationer. Vi ska lyssna på vad som konkret går att göra annorlunda. Ibland är det en fråga om resurser, men ibland är det också en organisation av arbetet. Ansvarstagande och ledarskap. Vi behöver stimulera goda chefer.

Arbetstiderna är en viktig fråga för Vårdförbundets medlemmar. Kommer det bli lättare att förhandla om de villkoren med dig som ordförande?

– Jag kan ju inte lova det. Vi är väl insatta i förutsättningarna och förhållandena. Det kommer att bli ett byte i förhandlingsdelegationen också med ny ordförande. Vi vet att det är avgörande att vi lyckas med det här.

Om Socialdemokraterna suttit i den politiska ledningen tidigare mandatperioder tror hon att SKL kommit längre med frågor kring arbetsvillkor och kärnverksamheter.

– Vår utmaning är att se till att kommuner och landsting har resurser och har personal och medarbetare som kommer in i yrkena. Då spelar arbetsvillkoren roll och lönefrågan. Rätten till att arbeta heltid kommer att vara en prioriterad fråga.

I dag presenterades också Socialdemokraternas kandidat för posten som ny vice ordförande för SKL. Han heter Anders Henriksson och sitter redan i den avgående SKL-styrelsen och är landstingsstyrelsens ordförande i Kalmar. Valet sker på kongressen den 24 mars.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida