vårdpolitik

Hur ska vi betala för välfärden?

Hur ska vi betala för välfärden?
Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro har undertecknat debattartikeln tillsammans med bland andra Läkarförbundet och Psykologförbundet.

Det undrar Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro, som tillsammans med nio fackliga företrädare för vården, kräver att politikerna tillsätter en bred parlamentarisk kommitté.

Den hotande finansieringskrisen i den svenska välfärden måste lösas. Det skriver företrädare för tio fackliga organisationer inom vård och omsorg i en debattartikel i Svenska Dagbladet i dag.

De är besvikna på regeringens budget och skriver:

”Problemet kring välfärdens finansiering är inte nytt för landets politiker utan tvärtom känt sedan länge. Dessvärre ger regeringen inte heller i årets budgetproposition några besked om hur man tänker lösa finansieringskrisen i de svenska välfärdssystemen på lite längre sikt.”

De pekar på att behovet av vård och omsorg kommer att öka kraftigt i takt med att Sverige får allt fler äldre. Beräkningar som gjorts visar att det krävs betydande resursförstärkningar till vård och omsorg för att hantera det.

Redan i dag syns krisen i form av brist på vårdplatser, sämre arbetsmiljö, växande köer inom bland annat psykiatrin, etisk stress och prioriteringsbeslut som inte är medicinskt motiverade.

Debattörerna uppmanar regeringen att tillsätta en bred och blocköverskridande parlamentarisk kommitté som ska få i uppdrag att innan valet 2018 hitta breda och långsiktiga lösningar på välfärdens finansiering liknande den stora pensionsreformen under 1990-talet som inblandade partier fortfarande står bakom.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida