Ingen i alliansen tog emot botemedlet mot tunghäfta

Ingen i alliansen tog emot botemedlet mot tunghäfta
På väg mot SKL möttes Vårdförbundets delegation av socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin. Foto: Scanpix

I dag gick Vårdförbundets förbundsråd en "rond" bland rikspolitikerna på Rosenbad och i riksdagshuset. Där delade de ut botemedel mot den tunghäfta politikerna anses ha lidit av sedan konflikten bröt ut.

Vårdförbundets förbundsråd, med ordföranden från hela landet och förbundsordföranden Anna-Karin Eklund i spetsen, tog i dag en lunchpromenad i Stockholm för att uppvakta politikerna med ett ”kom igång och tala-kit”. Rosenbad var första anhalten.

– Vi är här för att lämna en namnlista med 190 000 underskrifter från allmänheten till stöd för våra lönekrav. Vi vill också visa vår besvikelse över att politikerna är så tysta i diskussionen om rätt värdering av våra medlemmars löner, sa Anna-Karin Eklund.

Fast ingen partiledare från regeringspartierna var där för att lyssna eller ta emot botemedlet mot tunghäfta som delades ut.

– Vi vill hjälpa till att lossa tunghäftan med en vattenflaska, halstabletter, lypsyl och en anteckningsbok där förberedelser till tal kan skrivas in.

Ingen politiker på plats

I avsaknad av politisk uppslutning fick väktarna skrida in för att ta emot såväl kuverten med namnunderskrifter som botemedlen mot tunghäftan.

Anna-Karin Eklund, är du sur på partiledarna i alliansen för att de inte tog emot Vårdförbundets kit?

– Njae, det här blev ju bestämt med väldigt kort varsel och vi vet att till exempel Jan Björklund är bortrest. Men det är klart – det går ju att skicka en ersättare.

Vad tycker Vårdförbundet att politikerna borde göra?

– Vi tycker att de ska markera att de stödjer våra medlemmars kamp för högre lön. I andra sammanhang ger de sitt stöd och talar om hur viktiga vi är, men nu är det märkligt tyst.

Uppvaktningen gav bättre utdelning utanför riksdagshuset. Där väntade vänsterpartiets ekonomiska talesperson, Ulla Andersson, och miljöpartiets gruppledare, Mikael Johansson.

– Jag ska hälsa från Lars Ohly att vi stödjer er kamp och önskar er lycka till. Ni ska inte bära upp välfärden på era axlar, sa Ulla Andersson och fick tacksamma applåder från förbundsrådet.

Borde ge mer pengar

Mikael Johansson från miljöpartiet håller med om att politikerna är för tysta och anser att alliansen borde ta sitt arbetsgivaransvar som stat och ge mer pengar till kommuner och landsting för att höja lönerna.

– Om vi hade fått fortsätta att regera så hade vi satsat pengar för att höja de offentliganställda kvinnornas löner. Det hade varit vårt sätt att komma tillrätta med den orättvisa lönesättningen, sa han.

Enligt Mikael Johansson är pengabrist en anledning till att Sveriges kommuner och landsting inte vill höja Vårdförbundets medlemmars löner. Hans råd till regeringspartierna är:

– Var föregångare och inled en dialog med fackförbunden.

Under den fortsatta vägen mot arbetsgivarna, Sveriges kommuner och landsting, mötte socialdemokraternas partiledare, Mona Sahlin, upp.

– Det är viktigt att se till att samhället har resurser att höja lönerna för felavlönade kvinnor i vården och det är mitt uppdrag, sa hon.

I övrigt ville hon inte lägga sig i den pågående konflikten.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida