Inledaren

Vad är överordnat — organisationens behov eller den enskilda patientens bästa? Frågan är evig och får ständigt ny aktualitet. ?

Redan Äldredelegationen förespråkade på sin tid, det vill säga i slutet av 1980-talet, att kommunerna skulle få det hela och odelade ansvaret för hemsjukvården, också i de boendes eget hem. Landstingen stretade emot.

Fokus inom vården har under de decennier som har gått sedan Äldredelegationen kom med sina förslag mer och mer förflyttats från organisationens behov till den enskilda människans. Inte minst har Vårdförbundet drivit på i den riktningen. Förslagen har varit flera, under titlar som Min vårdbok, 3V och så vidare.?

Under det senaste året har betänkandena från utredningen om patientens rätt droppat in; för inte så länge sedan kom slutbetänkandet. Lagstiftning pågår för fullt. Kanske kommer också Äldredelegationens förslag om att kommunerna ska få ta ansvar för hemsjukvården fullt ut att bli verklighet under året. Regeringen flaggade i alla fall för det i höstens budgetproposition. Vi beskriver några etapper av vägen mot detta beslut – och vittnesbörd från ett län där kommunerna ganska nyligen tog över ansvaret för hela hemsjukvården. ??

En annan fråga i stöpsleven är den om hur innehållet i två av Vårdförbundets yrken påverkas av den tekniska utvecklingen: röntgensjuksköterskans och den biomedicinska analytikerns inom klinisk fysiologi. På läkarsidan har utvecklingen lett till skapandet av en ny specialitet: bild- och funktions­diagnostik. Någon sådan sammanslagning verkar dock inte vara omedelbart förestående när det gäller Vårdförbundets yrkesgrupper.?

Kanske tittar man på hur det har gått för läkarna. »Som ett dåligt äktenskap«, är betyget från en av pionjärerna inom området, fysiologen Håkan Arheden. På hans arbetsplats, Universitetssjukhuset i Lund, slog man samman de fysiologiska och radiologiska klinikerna 1998. »Samarbete, ja – samma utbildning blir tokigt«, säger han i dag.?

Helt klart är att medan de olika aktörerna på schackbrädet diskuterar hur den slutgiltiga lösningen ska se ut så lider vården. Utbildningen till biomedicinsk analytiker minskar vilket leder till att färre nya kommer ut i vården.?

Också på en vårdcentral någonstans i Sverige har patienternas behov och organisationens intressen kolliderat. I alla fall vissa patienters behov – andra patienter med inte så komplicerade åkommor kan nog uppleva att de också fick det bättre när vårdcentralen började arbeta på ett annat sätt. Forskaren Ingrid Fioretos konstaterar i alla fall att patienter med mer komplexa behov har osynliggjorts när läkarna koncentrerar sig på en diagnos i taget. Sjuksköterskorna försöker se mer till helheten, men vårdcentralens organisation gör det svårt.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida