Känner du en klippa?

Känner du en klippa?
Michelle Wahrolén. Foto Angelica Söderberg

Hen är den som alla ber om hjälp. Den som kommer med smarta förslag på utveckling, kan alla rutiner och som alla kan vända sig till. En trygg, driven och yrkeskunnig kollega — en riktig klippa. Känner du igen den här kollegan? Eller är det rent av du själv? I vården finns det gott om dessa yrkesskickliga klippor. Den som har det där lilla extra och bidrar starkt till att utveckla verksamheten. Ändå syns det sällan i dessa personers lönekuvert. ?

Nu yrkar Vårdförbundet att särskilt yrkesskickliga ska få ett extra lönepåslag på 10 000 kronor i månaden. En spännande öppning inför att det stora avtalet HÖK, (huvudöverenskommelse) ska förhandlas med arbetsgivarorganisationerna SKL och Sobona. Läs mer på sidan 18.?

Att bli kallad gnällkärring är ju inte så muntert. Snarare rätt förminskande. Ändå var det just vad Monica Djurner och Annika Wettergren fick höra när de påtalade att medarbetare blev sjuka av sin arbetsmiljö i en ny vårdbyggnad på Sahlgrenska. Det som först var roligt; att få påverka utformningen av och arbeta i ett helt nytt och fräscht sjukhus blev snart till en jobbig kamp. Det visade sig att över 100 medarbetare blev sjuka av miljön; nästäppa, ihållande hosta, allergi med mera. Det blev en kamp för skyddsombuden som pågick i flera år. Läs mer på sidan 28.

Hur kort får en rast vara? Kan en arbetsgivare neka föräldraledighet? Du har säkert många funderingar om vad som gäller dina arbetsvillkor. Något som Vårdfokus tagit fasta på. I det här numret är det premiär för en ny avdelning — Frågeakuten. Här får du svar på vanliga frågor från Vårdförbundet Direkt. Saknar du svar på någon fråga är du välkommen att höra av dig.?

God fortsättning på det nya året, såväl privat som på jobbet!

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida