Kongress. Hon får vårdpriset för Sveriges första mobila röntgen

Kongress. Hon får vårdpriset för Sveriges första mobila röntgen
Karin Eklund tar emot prischecken på 250 000 kronor från socialminister Göran Hägglund. Nya ordföranden Sineva Ribeiro i mitten gratulerar. Foto: Lars Nyman

Salus Ansvars vårdpris för 2011 gick till en idé som har gjort att gamla på särskilda boenden slipper åka till sjukhus för att bli röntgade. Karin Eklunds mobila röntgen har besparat de gamla vånda, och inneburit en samhällsekonomisk vinst.

Det var efter att ha hört en norsk professor föreläsa om mobil röntgen som åkte till sjukhem omkring Oslo som Karin Eklund fick idén. Hon planterade den hos sin sjukhusledning på Skånes universitetssjukhus i Lund, som också tyckte att den var utmärkt och satsade pengar.

– Att åka till särskilda boenden och röntga de gamla på plats är förstås ingen ekonomisk vinst för sjukhuset. Den största vinsten är humanitär; de gamla slipper att åka till sjukhuset och sitta där i en otrygg miljö och vänta i flera timmar, säger Karin Eklund.

”Till besvär”

Fast bland de boendes kommentarer i utvärderingen av projektet hittade hon också reflexionen: ”Det är bra, men det vore nog bättre om jag åkte till sjukhuset så att röntgen slapp besväret.”

Mobil röntgen är också en samhällsekonomisk vinst. Transportkostnader sparas in, och personal på boendena slipper att vara borta fem, sex timmar för att följa med till sjukhuset. Med tanke på det är Karin Eklund besviken på att politikerna inte satsar extra på projektet – som blev permanent 2009. Röntgenbilen i Lund servar i dag särskilda boenden i tio kommuner. Hon skulle önska att verksamheten utökades till hela regionen.

Utesluter frakturer

Vanligast är att röntgensjuksköterskan, som både kör bilen och utför undersökningen, får utesluta frakturer. Utvärderingen första året visade att bland 154 undersökta patienter hade 48 en signifikant patologi. 34 av dem hade skelettfrakturer – framför allt på bäcken och höft.

– Jag blev nyfiken på vad som hände efteråt med de 34 och när jag ringde till deras boenden fick jag veta att tio behövde besöka sjukhuset direkt för gips eller operation, och att två fick en senare tid på ortopedmottagningen, säger Karin Eklund.

154 patienter undersöktes – bara tolv behövde sjukhusvård. Och viktigare ändå, som en sjuksköterska på ett av boendena uttryckte det: ”Vi ser glädjen i de gamlas ögon när de slipper åka i väg”.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida