Kräver mer lön för dig

Kräver mer lön för dig
Sineva Ribeiro.

I sommar har Vårdförbundet lyft frågan om din lön på de tyngsta politiska arenorna i landet: Järvaveckan utanför Stockholm och Almedalsveckan i Visby.

Almedalsveckan i Visby, sedan länge en del av svensk politik, firar 50-årsjubileum i år. Där möts politiker, beslutsfattare, organisationer och andra samhällsaktörer på en demokratiskt öppen arena. De senaste åren har Järvaveckan utanför Stockholm poppat upp som en pigg utmanare till Almedalsveckan. Självklart har jag och förbundsstyrelsen deltagit i båda dessa evenemang med full kraft, för att lyfta våra medlemmars frågor mot politikerna. ?

Vi har synts och hörts och vi har krävt högre lön för dig! ??

Vi har exempelvis gjort livesända utfrågningar med landets hälso- och sjukvårdspolitiker om vad deras parti vill göra för att lösa situationen inom vården, med frågor direkt från medlemmar. Det behövs 45 000 fler sjuksköterskor till 2030, hur ska det gå till? Hur ser partierna på ett statligt ansvarstagande för lönesatsningar, för att göra vårdsektorn mer attraktiv? Är man redo att lagstifta om arbetsgivarnas ansvar för att sjuksköterskor ska få specialistutbilda sig på arbetstid med lön? ?

Gå in på Vårdförbundets Facebooksida så hittar du de filmade utfrågningarna! Där får du som väljare och vårdproffs konkreta svar om partiernas lösningar på vårdens utmaningar.

??I en tid då det är landsomfattande brist på barnmorskor, biomedicinska analytiker, sjuksköterskor och röntgensjuksköterskor tar arbetsgivare till allt mer desperata åtgärder för att lösa bemanningsproblemen. I stället för att använda lön och arbetsmiljö för att attrahera och behålla våra medlemmar rör sig arbetsgivare mot en försämring av villkoren. ??

Vårdförbundets lönestatistik för 2017 visar att vi återigen åstadkommit en individuell löneutveckling för våra medlemmar som är långt över det så kallade industrimärket. Barnmorskorna ligger i topp vad gäller löneutveckling och medellön. Men det är fortfarande långt kvar tills våra medlemmar är rätt värderade och det ska vi fortsätta arbeta för.

Ur min agenda i augusti och september:

30/8: Vårdpolitisk debatt för medlemmar hos Vårdförbundet avdelning Gotland

5-6/9: Internat på Öland med för­troendevalda

18/9: Styrelsemöte med Offentliganställdas förhandlingsråd, OFR

24-25/9: Styrelsemöte med Svensk sjuksköterske­förening

28/9: Nordisk lönekonferens på Island

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida