Läkarförbundet i Skåne stoppar tillfälligt regionens budgetbeslut

Läkarförbundet i Skåne stoppar tillfälligt regionens budgetbeslut
Region Skåne bör höja skatten, anser Läkarfacket. Illustration: Region Skåne

Regionstyrelsen skjuter på beslutet om budgeten för nästa år eftersom läkarfacket i sista minuten har begärt central förhandling. Anledningen är att de vill ha mer pengar till vården.

12 november 2012

Region Skåne kommer att ha lägst landstingsskatt i landet om den föreslagna budgeten går igenom. Det tycker inte Läkarförbundet är okej – de vill höja. Till Sydsvenskan säger Lars Nevander, ordförande i Lund, att det besparingstryck som nu gäller är orimligt. Genom att kräva central förhandling gör de en markering.

– Vi tycker att det är tokigt och fel. Vi tycker att det här är årets viktigaste beslut och att i stort sett alla problem i sjukvården hänger ihop med att det är för lite pengar, säger han.

Nästa vecka blir det sannolikt central förhandling och då kommer Läkarförbundet att kräva mer pengar till vården. Även om alla fackförbund i regionen ser annorlunda på saken än regionledningen, är det bara läkarna som kräver central förhandling.

– Det här är knappast något som facket kan påverka. Det är inte fruktbart, säger Mats Runsten, ordförande för Vårdförbundet Skåne. 

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida