Lön

Lång väntan på årets nya löner

Lång väntan på årets nya löner
Lönerna för 2020 skulle ha betalats ut i april, men är mycket försenade på många håll i landet. Arkivbild: Mostphotos

Har du fortfarande inte fått din nya lön för i år? Du är inte ensam. Pandemin gör att många får vänta till november, december. Problematiskt eftersom Vårdförbundet behöver utvärdera löneavtalet extra noga i höst.

2 september 2020

Resultatet av fjolårets löner blev en besvikelse på många håll i landet. 2020 är det upp till bevis, var budskapet från Vårdförbundet då. I år skulle arbetsgivarna inte kunna skylla på kort om tid och budgetar som redan var satta. Men i mars kom i stället en pandemi och vände upp och ner på det mesta.

Läs också: Så mycket ökade lönerna 2019

Många som väntar

På flera håll i landet sköts lönesamtal och överläggningar mellan fack och arbetsgivare på framtiden. Vårdfokus kartläggning bland Vårdförbundets lokala avdelningar visar att 11 av 21 regioner fortfarande inte är klara med årets löner.

I minst fyra av dessa regioner (Dalarna, Värmland, Skåne och Stockholm) ser det ut att dröja ända till november innan Vårdförbundets medlemmar får sina nya löner, självklart retroaktivt från april då de egentligen skulle ha betalats ut.

I Örebro är regionens ambition att dela ut nya löner först i december, berättar Vårdförbundets lokala ordförande Ann-Sofie Gustavsson.

Kommuner också sena

När det gäller landets kommuner så ser det väldigt olika ut. Sex av 21 lokala avdelningar berättar att kommunerna i deras region är helt klara med lönerna. Bland övriga varierar det från att någon enstaka kommun till att flera kommuner ännu inte är i mål med lönerna för 2020.

Resultatet av årets löneprocess är extra viktigt, eftersom Vårdförbundet har möjlighet att säga upp avtalet HÖK19 vid årsskiftet om förbundet anser att arbetsgivarna inte levererat enligt överenskommelserna. Men nu, när allting är så försenat, gör det utvärderingen av avtalet svårare.

Läs också: Kommer arbetsgivarna att tacka med lön

Har de skärpt till sig?

I exempelvis den stora regionen Västra Götaland har ungefär hälften av medlemmarna i regionen fått sina löner, berättar Anne Karin Höglund, som är Vårdförbundets ordförande där. Men många andra har fortfarande inte ens haft lönesamtal. Först i januari kommer regionen att kunna leverera resultatet av löneöversynen 2020.

 Förra året var utfallet för dåligt, tyckte vi, med för lite lönespridning. I år hade lönerna behövt vara helt klara nu, för att vi skulle kunna se hur det blivit, för att veta om arbetsgivaren skärpt till sig, säger Anne Karin Höglund.

En dålig ursäkt

Pandemin är den stora orsaken till förseningen. Men också en dålig ursäkt, anser bland annat Roger Bergebo, ordförande i Vårdförbundets avdelning Jämtland-Härjedalen.

 Jag blir lite störd när politiker och tjänstemän skyller på corona. De har vetat om ända sedan avtalet tecknades 2019 att det är första april som gäller för ny lön, säger han.

Regioner som är klara med årets löner:

 • Blekinge (gäller även alla kommuner)
 • Gotland
 • Halland (gäller även alla kommuner)
 • Jönköping
 • Kalmar
 • Kronoberg (gäller även alla kommuner)
 • Norrbotten
 • Västerbotten (gäller även alla kommuner)
 • Västernorrland (gäller även alla kommuner)
 • Västmanland

 

FAKTA: HÖK19

 • I maj 2019 tecknades HÖK19, Vårdförbundets avtal med Sveriges kommuner och landsting, SKR, och de kommunala företagens arbetsgivarorganisation Sobona, som bland mycket annat handlar om löner.
 • HÖK19 gäller till 31 mars 2022, men har en stupstock. Det innebär att Vårdförbundet kan säga upp avtalet redan nu vid årsskiftet.
 • En nyhet i HÖK19 var satsningen på särskilt yrkesskickliga, med målsättningen att öka lönespridningen och göra det möjligt för Vårdförbundets medlemmar att göra lönekarriär.

 

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida