Låt utmaningen bli en möjlighet

Låt utmaningen bli en möjlighet

Vi är många som oroas över det osäkra parlamentariska läget. Men kanske kan det ge oss en öppning för blocköverskridande överenskommelser som gynnar vård och övrig välfärd.

Långsiktiga lösningar behövs för att säkra vårdens kompetensförsörjning och nå en personcentrerad vård. Långsiktiga lösningar behövs också för att få en skola av hög kvalitet och för att skapa jobb och bostäder åt alla. Det här är frågor som berör allas vår gemensamma framtid i Sverige.?

Med det nu rådande läget i såväl riksdag som många landsting och kommuner, gäller det att ta till vara möjligheterna som finns att göra överenskommelser över blockgränserna. Att samlas kring gemensamma lösningar, i stället för att polarisera och svartmåla ”den andra sidan”. Visst är det en utmaning för våra politiker, men det är kanske den enda vägen framåt om vi ska kunna bygga bort den oro och det utbredda missnöje som lett fram till detta splittrade valresultat.

?Under valrörelsens sista veckor gjorde Vårdförbundet flera överenskommelser med politiker av olika färg om att införa vår modell för specialistutbildning av sjuksköterskor (Akademisk specialisttjänstgöring, AST) i det egna landstinget. Genom att lyfta denna fråga till riksnivå och se till att skapa en statlig reglering för huvudmännens ansvar när det gäller specialistutbildning för våra yrkesgrupper, har den nya regeringen möjlighet att ta ett viktigt steg för att råda bot på de stora problem som i dag finns för vårdens kompetensförsörjning. Det beslutet får gärna fattas av en bred blocköverskridande riksdagsmajoritet.

??När vi frågar våra lokala avdelningar om läget i vården efter en kämpig sommar, så visar svaren en entydig bild. Det råder fortsatt stor brist på sjuksköterskor. Särskilt stor är bristen på specialistsjuksköterskor inom akutsjukvård, operation, psykiatri och hemsjukvård. Vårdplatser och hela avdelningar får hållas stängda, operationer ställs in och vårdköerna växer.

?Självklart ökar också riskerna för misstag som kan leda till skador för patienterna när läget är så pressat. Människor far illa. Detta är följden av att rätt kunskap inte finns på rätt plats i rätt tid. En situation som beslutsfattarna orsakat genom att undervärdera vår kunskap och ignorera behoven av villkorsförbättringar för våra yrkesgrupper under lång tid.?

?Så, Stefan Löfven, se nu till att använda din fackliga förhandlingserfarenhet till att skapa gemensamma lösningar som kan ge oss en trygg och säker vård och välfärd. Samla dem omkring dig som kan enas om en värdegrund baserad på alla människors lika värde och rättigheter. Skippa den politiska blockenvisheten och visa att vi genom att enas kring det vi har gemensamt kan mota bort känslor av utanförskap, oro och otrygghet.

Ur min agenda i oktober:

  • 1: Möte med Ania Willman, ordförande Svensk sjuksköterske­förening
  • 2-3: Förbundsstyrelsen sammanträder
  • 7: Deltar vid avdelning Stockholms årsmöte
  • 8: Vårdgalan! Utdelning av bland annat Vårdförbundspriset
  • 15: Möte i jämställdhetsrådet, SKL
  • 23: Styrgruppsmöte för projektet Säker bukkirurgi
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida