LO-förbund vill slopa karensdagen vid sjukdom

LO-förbund vill slopa karensdagen vid sjukdom
Vårdförbundet välkomnar Handels, Kommunals och LOs förslag om avdrag på veckolönen i stället för karensdag vid sjukdom. Arkivbild: Colourbox

 LO, Kommunal  och Handels presenterar ett förslag om en förändrad sjukförsäkringsmodell  i Almedalen nästa vecka. Vårdförbundet tycker att det är ett bra initiativ.

– De som jobbar natt eller deltid missgynnas av dagens system så förslaget skulle förstås vara positivt även för våra medlemmar. Det ser ut att vara ett bra förslag, säger Vårdförbundets chefsförhandlare Kerstin Persson till Vårdfokus.

Mer rättvist

Dagens system utgår från åtta timmars arbete fem dagar i veckan. Men för många ser det inte ut så. Förslaget går ut på att karensdagen ersätts av ett avdrag på en femtedel av veckolönen den dag man blir sjuk.

Det skulle bli mer rättvist för deltids- och nattarbetande som ofta har en hög dagslön, det vill säga många kvinnor i vård, handel, hotell och restaurang.

Handels ordförande Lars-Erik Häggström säger till Ekot att om förslaget genomförs skulle risken minska för sjuknärvaro på arbetet, och systemet bli mer rättvist och träffsäkert än i dag.

Inte dyrare

Än så länge finns varken politiskt stöd för att ta bort karensdagen eller några ekonomiska beräkningar över hur mycket det skulle kosta, men enligt förslaget ska finansieringen ske via skatter och avgifter som hittills.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida