Lunds kommun erkänner felaktig avstängning
En sjuksköterska på ett äldreboende i Lund stängdes av på felaktiga grunder. Nu tvingas kommunen betala 10 000 kronor i skadestånd.
Sjuksköterskan stängdes av när hon protesterade mot att lägga in en patient med mrsa.
Dels förekom ingen förhandling före avstängningen, dels anser Vårdförbundet att den var obefogad. Enligt kollektivavtalet är det i princip bara om en anställd är berusad, narkotikapåverkad eller våldsam på arbetsplatsen som arbetsgivaren akut kan stänga av någon utan att först ha förhandlat om saken.
– Och då gäller avstängningen bara över dagen, sedan måste saken förhandlas, säger Anders Orinius, ombudsman på Vårdförbundets avdelning i Skåne.
I början av oktober fick personalen på äldreboendet reda på att en medelålders kvinna med mrsa, meticillinresistenta stafylokocker, skulle läggas in.
När sjuksköterskan fick höra talas om saken protesterade hon högljutt mot beslutet. Hon hävdade att äldreboendet saknade såväl rutiner som lämplig personal för att kunna ta sig an patienten på det sätt som krävs med tanke på smittorisken.
Chefen tyckte att sjuksköterskan gick lite väl långt med sina protester och att hon var allt för negativ i sin attityd gentemot såväl chefer som övrig personal. Det resulterade i en skriftlig avstängning på upp till 30 dagar.
Efter förhandlingar med Vårdförbundet erkänner nu arbetsgivaren att avstängningen inte gick rätt till och har därför gått med på att betala ett skadestånd till förbundet.
Sjuksköterskan var avstängd i cirka tre veckor, med lön, men är nu tillbaka på jobbet igen.