Många frågor kring tungt varsel i Västerbotten
På Norrlands universitetssjukhus kommer operationsverksamheten att ligga nere om det blir strejk. På Vårdförbundets medlemsmöte i Umeå ställs många frågor om vad som gäller om konflikten bryter ut.
Vice ordföranden i Västerbotten, Evy Gustafson, håller i medlemsmötet på Dragonskolan i Umeå. Hon kallar varslet i Västerbotten för tungt och berättar att Vårdförbundet har fått signaler om att arbetsgivaren anser att det är på gränsen till samhällsfarligt. Men stridsviljan är hög. Medlemmarna här är trötta på att landstinget har använt de två procenten i det centrala avtalet som ett tak i stället för ett golv.
Många vill ha svar på frågor om hur just deras arbetsplats kommer att beröras av en konflikt, men flera är också irriterade på att förbundsstyrelsen rekommenderade kongressen att acceptera medlarnas bud. Det vill de först ha svar på, och Evy Gustafson förklarar:
– De tyckte att det fanns skrivningar i budet som skulle leda den lokala lönebildningen framåt. Att det för en gång skull fanns ett gemensamt ansvar hos båda parter för den lokala lönebildningen, säger hon, och förklarar samtidigt varför kongressombuden i Västerbotten sade nej till budet.
– Vårt mandat från er var att budet skulle ge er mer pengar i plånboken.
De upprörda medlemmarna låter sig så småningom nöjas.
Bollen ligger hos arbetsgivarna
De förtroendevalda i Västerbotten försöker få den lokala arbetsgivaren att trycka på arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting.
– Arbetsgivaren här är stressad, men nu ligger bollen hos dem och hos medlarna, säger Evy Gustafson.
Frågorna från medlemmarna är många. ”Hur länge kommer de att vara uttagna?” Det vet man inte, blir svaret. ”Tjänar inte arbetsgivaren pengar på att inte betala våra löner?” Det finns sätt att förhindra det. ”Tänk om läkare hävdar att en arbetsuppgift är akut?” Visst kan det bli svårt med gränsdragning ibland. ”Hur fungerar dispens och skyddsarbete?”
– Arbetsgivaren kan begära dipens för en viss operation, men måste vara tydlig med varför det är viktigt att operera just här och just nu. Allt som är av akut art är skyddsarbete – patientsäkerheten får inte äventyras, svarar Evy Gustafson.
Följer ordinarie arbetsscheman
Så förklarar hon att de som är uttagna i strejk avlönas av Vårdförbundet och ska följa de arbetsscheman de skulle haft om de var i tjänst.
– Ni ska finnas tillgängliga för dispenser och skyddsarbete, så åk inte till äventyrsbadet i Ö-vik under den tid ni skulle ha arbetat, uppmanar hon.
Först ut vid en eventuell strejk i Västerbotten är alla operationssjuksköterskor vid Norrlands universitetssjukhus. Även operationsverksamheten i Lycksele och Skellefteå läggs ned, samt röntgen och blodcentralerna på samtliga tre sjukhus. Undantaget är helgbemanningen och mammografin.