MANIFESTATION. Sex fackförbund: »Satsa på kommunerna«

Med ringande väckarklockor ville fackförbunden väcka riksdagen.

3 april 2009

T-tröjor med texten Dags att vakna drogs på över ytterkläderna, väckarklockor vreds upp och började ringa. Sex fackförbund, bland dem Vårdförbundet, samlades i slutet av februari för att demonstrera utanför riksdagshuset inför en debatt om den kommunala ekonomin.

Den samlade oppositionen, representerade av Tomas Östros (s), Lars Ohly (v) och Mats Pertoft (mp), kom ut på Riksgatan för att möta företrädarna för de fackliga organisationerna Vårdförbundet, Lärarförbundet, sktf, Kommunal, Akademikerorganisationen ssr och Lärarnas riksförbund.

Tomas Östros förtydligade oppositionens åsikt – att kommunerna borde ha fått besked om ett extra statsbidrag redan i år.

– Jag är orolig för den signal som detta skickar till de unga, de som sägs upp eller som inte kan få jobb i den offentliga sektorn. Det leder till att de vänder dessa jobb ryggen.

Strax innan debatten skulle börja kom kommunminister Mats Odell (kd) hastande. Han pratade om såväl äldres och barns behov som finanssektorns och bilindustrins kris innan han fortsatte in i riksdagshuset.

I vimlet fanns bland andra Anette Johansson och Eva Nowak från Vårdförbundet i Stockholm.

– Det är inte de sjuka som ska betala för att vi ska ta oss ur krisen, sa Anette Johansson.

Eva Nowak tyckte att de neddragningar som kommuner och landsting tvingas till på grund av ekonomin är kortsiktiga:

– Nu gäller det att investera i samhällets välfärdstjänster, sa hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida