Massuppsägningen i Lund. Wiveca har tröttnat på respektlösheten

Massuppsägningen i Lund. Wiveca har tröttnat på respektlösheten
Största skälet till uppsägningarna är regionens brist på respekt för personalens kompetens, enligt Wiveca Lind, sjuksköterska på barnintensiven vid Skånes universitetssjukhus i Lund. Foto: André de Loisted

Wiveca Lind är en av de 32 sjuksköterskor som lämnat in sin avskedsansökan vid barnintensiven i Lund. Hon är trött på att inte respekteras för den kunskap som hon har.

Efter beskedet att 32 av 45 sjuksköterskor säger upp sig från barnintensiven, biva, vid Skånes universitetssjukhus i Lund är känslorna många och starka hos personalen.

Enligt sjuksköterskan Wiveca Lind är det främst två tankar som går genom huvudet.

– Vi har inte fått den respekt vi förtjänar i förhållande till den kompetens vi har. Det är en fantastisk avdelning som har en stor betydelse för barnsjukvården i Sverige. Samtidigt är det tråkigt att det har gått så här långt. Ingen av oss vill det här, vi älskar våra jobb, säger hon till Vårdfokus.

Enligt Wiveca Lind och hennes kollegor har Region Skånes respektlösa hållning under höstens förhandlingar varit det som fått droppen att rinna över bägaren. Trots att personalen tillsammans med närcheferna lagt fram flera dokument som visat på poängmodellens effektivitet har regionen slagit dövörat till. Att sjuksköterskorna dessutom tvingas jobba mer med mindre betalt gör inte saken bättre.

– Vi kommer att förlora pengar på det. Och om vi går in på ett rullande schema försvinner all den flexibilitet som innebär att vi ställer upp och jobbar när det behövs och som också gjort att vi har kunnat ta igen oss efter perioder med mycket jobb. Det skulle förändra våra liv oerhört mycket. Men i grunden handlar protesten om arbetsgivarens sätt att behandla oss, säger Wiveca Lind.

Andra jobb väntar

Flera av sjuksköterskorna har nu börjat se sig om efter andra jobb. Några är redan på väg bort. Eftersom många är vana pendlare är steget till att jobba i Danmark, Norge eller i andra delar av länet inte speciellt långt.

– Jag bor i Helsingborg och här finns det också en intensivvårdsavdelning. Norge skulle också vara ett bra alternativ för mig, säger Wiveca Lind.

Barnintensiven har riksintag när det gäller högspecialiserad vård av hjärtsjuka barn, men bedriver också intensivvård som andra barnavdelningar är beroende av. Barn flygs till Lund med helikopter från andra delar av landet. Klinikledningen har tidigare sagt att det inte går att driva biva vidare om en så stor personalgrupp skulle försvinna, vilket även skapar oro hos dem som valt att stanna.

– Det handlar främst om nyanställda samt ett par äldre som inte kunnat säga upp sig.  Det känns inte kul att vara kvar på en avdelning med så låg kompetens, om den nu ens går att driva vidare, säger Wiveca Lind.

Uppmanar regionen att ta chansen

Trots det tuffa läget finns det fortfarande en liten strimma hopp att Region Skåne ska vakna och inse allvaret i situationen. Om något så hoppas Wiveca Lind på att det låsta förhandlingsläget ska luckras upp efter alla uppsägningar.

– Jag skulle vilja uppmana regionen att ta den här chansen nu, för annars kommer den gå dem ur händerna. Vi kräver inte mycket egentligen. Bara att få ha kvar vår poängmodell och att få arbetsro så att vi kan ta hand om våra barn och föräldrar.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida