Medlarna bjuder in till nya samtal med parterna

Vårdförbundet och motparten, Sveriges kommuner och landsting, har under dagen träffat medlarna i avtalskonflikten. En ny träff är inplanerad till på tisdag i nästa vecka.

29 april 2008

Vid dagens kontakt diskuterades inget nytt bud, men medlarna hade enskilda samtal med parterna om utsikterna att fortsätta att förhandla.

– Vi beskrev situationen och hur arbetsgivarna reagerat lokalt och centralt, säger Vårdförbundets chefsförhandlare Margareta Öhberg.

Ingela Gardner Sundström, ordförande för förhandlingsdelegationen på Sveriges kommuner och landsting, berättar att de har fått en fråga från medlarna om de kan ställa upp på ett nytt samtal på tisdag.

– Det har vi sagt ja till, säger hon.

Att medlarna vill träffa parterna igen, och dessutom har bett dem att hålla sig beredda för fortsatta samtal senare under nästa vecka, ser både Margareta Öhberg och Ingela Gardner Sundström som ett tecken på att de är beredda att så småningom lägga ett förslag till nytt avtal.

– Medlarna skulle inte vilja träffa oss igen om de inte ansåg att det fanns något som kunde föra samtalen framåt, säger Ingela Gardner Sundström.

Det mest positiva med dagens medlarkontakt anser hon är att medlarna verkar se en annan situation i dag än när konflikten bröt ut.

– Men å andra sidan har de inte sagt något om att steg två i strejken inte ska utlösas.

Respekterar inte spelreglerna

Under dagen har Vårdförbundet gått till hårt angrepp mot arbetsgivarna för att brista i respekten för konfliktens spelregler.

– Det är bland annat det vi har talat med medlarna om, säger Margareta Öhberg. Vi har också fört fram det direkt till SKL i de sammanhang vi har träffats, till exempel vid de förhandlingar vi hade om samhällsfarlighet.

Margareta Öhberg hävdar att SKL centralt har ett stort ansvar för hur en del lokala arbetsgivare uppträder.

– Det är SKL centralt som har utfärdat konfliktanvisningarna och som hjälper de lokala arbetsgivarna med råd och dåd.

Hon vill samtidigt framhålla att det inte är alla lokala arbetsgivare som brister i respekt för konfliktens spelregler.

Vårdförbundets angrepp på SKL finner du om du klickar här.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida