Internationellt

Medlemmarna i fokus i Zambia

Medlemmarna i fokus i Zambia
Liseli Sitali, ordförande för Zambia union of nurses organisation, med mobilen, ett av sina mest använda verktyg. Foto: Jenny Kallin

Ordföranden för Zambias fackförbund för sjuksköterskor kommunicerar direkt med sina medlemmar via chattprogrammet Whats app. För att ge råd och stöd och snappa upp vad som är viktigt för medlemmarna just nu.

16 november 2016

Liseli Sitali, ordförande för Zambia union of nurses organisation, ska snart ta en taxi från hotellet till flygplatsen i Johannesburg i Sydafrika. Under helgen har han deltagit som rådgivare i en workshop för unga ledare, som Vårdförbundet arrangerat tillsammans med den internationella sjuksköterskeorganisationen ICN.

Nu sitter han i en soffa och skrollar fram och tillbaka på sin smartphone, vilket han har gjort i varje paus under dagens aktiviteter.

Nya kommunikationsvägar

Sedan ett år tillbaka har den fackliga organisationen för sjuksköterskor i Zambia tio chattgrupper i appen Whats app, en grupp för varje region där förbundets finns representerat, som ordföranden försöker hålla koll på.

Just i dag har det varit febril diskussion i gruppen för den östra provinsen i Zambia där medlemmar haft frågor om hur nya skatteregler i landet kommer att påverka sjuksköterskornas löner.

Liseli Sitali har varit inne och svarat på det han kan och även uppmanat tjänstemän på fackförbundets kontor att gå in och svara. En person jobbar heltid med att sköta Whats app-plattformarna. Förutom att svara på frågor används medlemmarnas diskussioner som analysunderlag när förbundet sätter riktning för sin egen verksamhet och lobbar gentemot regeringen. Det händer också att förbundet rådfrågar sina medlemmar om hur de ska agera i olika frågor.

Facklig verksamhet

Av de sex länder som deltagit i Vårdförbundet och ICN:s ledarskapsprojekt (Etiopien, Uganda, Zambia, Malawi, Swaziland och Lesotho) är Zambia det land som har den mest utvecklade fackliga sjuksköterskeorganisationen med 25 heltidsanställda och flera kollektivavtal skrivna med både regeringen och privata företag.

Bakgrunden till Whats app-satsningen är behovet av kommunikation. Det zambiska sjuksköterskefacket upplevde att medlemmarna inte hade koll på vad de gjorde för professionen. Enligt Liseli Sitali har den förbättrade kommunikationen gjort att medlemsantalet växt.

– Ju mer du ser, ju mer vill du veta och ju mer ger du dig in i diskussionen, säger han.

Men fortfarande är rekrytering av medlemmar en av de viktigaste frågorna för Zambias fack- och yrkesförbund för sjuksköterskor. I dag är 8 000 av 14 000 sjuksköterskor i landet medlemmar.

– Att ha många medlemmar är det viktigaste, det ger styrka till en sådan här organisation, säger Liseli Sitali.

Norsk inspiration

2007 fick Zambia union of nurses organisation laglig status som fackförbund. Vägen dit var lång och förbundet hade stort stöd av den norska sjuksköterskeorganisationen som också inspirerat till kommunikationen via Whats app.

Internetkommunikationen i Zambia är bra, men för att underlätta för fler medlemmar att kunna delta i chattandet ger sjuksköterskefacket dem möjligheten att köpa en smartphone på avbetalning, berättar Liseli Sitali.

– Om du ska kunna bedriva facklig verksamhet behöver du veta vad som är viktigt för dina medlemmar, säger han och skrollar vidare på sin telefon.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida