Medlemmarna i Uppsala har fullt upp under strejken

Varsel två har inletts och i Vårdförbundets möteslokal i Uppsala är det knökfullt med frågvisa medlemmar som strejkar sin första dag. ”Kan jag åka bort under strejken?” lyder en fråga. Men det kan de inte. Programmet för de strejkande är intensivt.

Under varsel två går ytterligare 175 medlemmar i Uppsala med omnejd ut i strejk. De flesta arbetar på Akademiska sjukhuset. Medlemmar från bland annat mottagningen för metabola sjukdomar, svettmottagningen, sårcentrum, sjukvårdsrådgivningen och arytmilaboratoriet har samlats till upptaktsmöte. Två av dem är Tomas Andén, biomedicinsk analytiker, och Lena Söderberg, sjuksköterska. De har fått mycket stöd för sin lönekamp.

– Vi får uppmuntrande ryggdunkningar både från andra yrkeskategorier på sjukhuset och från allmänheten, säger Tomas Andén.

Själva tvekar de förstås inte. Självklart är det värt att strejka för en högre lön. Samma sak anser de hundratal medlemmar som trängs i möteslokalen för att få information om vad som händer nu.

Dålig löneutveckling

Avdelningen i Uppsala är en av de avdelningar som stred för att det gamla avtalet skulle sägas upp och för att säga nej till det slutbud som medlarna gav. Uppsala är ett av de landsting som inte har tagit ansvar för den lokala löneutvecklingen de senaste fem åren.

– I medlarnas bud ingick ett sifferlöst avtal från det fjärde året och för att kunna acceptera det måste vi kunna lita på att löneprocessen fungerar. Annars är risken att vi kanske får en löneökning på 0,5 procent – och det är inte okej, säger Agneta Wiberg, ordförande i Uppsala.

Vårdförbundets yrkanden om 1 700 kronor under två år samt en ingångslön på 22 000 kronor har församlingen inget att invända mot, men finns det någon garanti om löneutveckling, vill någon veta. Någon lönetrappa ingår inte i yrkandena, svarar Agneta Wiberg.

– Ni som var med under den förra strejken minns kanske att när strejken var över så var budet bara något högre än det vi hade sagt nej till. Men det som hände var att efter strejken kom löneökningarna, säger hon till medlemmarna.

Smyga på toaletten

Den överfulla lokalen är en påminnelse om att det inte går an att använda arbetsgivarens lokaler under en strejk. ”Men hur gör man om man står strejkvakt utanför sjukhuset och måste gå på toaletten då?”. Det pragmatiska svaret blir att man tar av sig sitt strejkvaktsband och smyger sig in på sjukhusets toalett. Inkognito.

Någon annan undrar om det inte finns en risk för att arbetsgivaren kompenserar eventuella stora löneökningar efter strejken med att ge väldigt lite kommande år. ”Det ska vi försöka förhindra”, svarar Agneta Wiberg.

Beviljad semester gäller

Många undrar över hur det blir med beviljade semestrar. Arbetsgivaren har gått ut med att beviljade semestrar ska dras tillbaka. Den uppfattningen delas inte av Vårdförbundet. ”Beviljad semester gäller – allt annat blir det tvisteförhandling om”, är budskapet.

Många frågor gäller också skyddsarbete, som alltid är en förhandlingsfråga mellan arbetsgivare och fack, samt vad som gäller under den tid medlemmarna skulle ha arbetat. Svaret är att den förfogar Vårdförbundet över och i Uppsala är schemat intensivt.

– Dels ska ni stå strejkvakt, dels har vi aktiviteter med närvarokontroll under eftermiddagarna, berättar Kristin Williamsson från avdelningsstyrelsen.

En strejk är ingen semester och att lämna stan är det inte tal om. Under veckan som kommer hålls en föreläsning om stresshantering, opinionsbildningsmöten och friskvård. Dessemellan uppmanas medlemmarna att skriva insändare och sprida budskapet: Vi har livsviktiga arbeten och är värda en högre lön.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida