Fackligt

Krisen ger fler medlemmar för Vårdförbundet

Krisen ger fler medlemmar för Vårdförbundet
Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet.

Vårdförbundet slog rekord i antal nya medlemmar i mars. En tydlig kriseffekt, enligt ordförande Sineva Ribeiro. ”I en sådan här situation tror jag att många inser att ensam inte är stark” säger hon.

Under förra månaden gick 639 personer med i Vårdförbundet, vilket är den högsta siffran någonsin. Det tidigare rekordet, från juni förra året, var 530. Det är inte svårt att dra slutsatsen att pandemin och den tunga situationen i vården ligger bakom siffrorna.

Missa inte det senaste från Vårdfokus! Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fler frågor om semestrar

– Många inser vikten av att vara medlemmar i en organisation som faktiskt driver frågorna för att de anställda ska ha förutsättningarna att hålla i den här krisen, säger Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande.

Vilken facklig hjälp är mest efterfrågad just nu?

– I början handlade det mycket om skyddsutrustningen på våra sjukhus. I dag känner jag att det finns en trygghet där, nu är det mest i hemsjukvården och på våra äldreboenden som man hör av sig med frågor om skyddsutrustning. Den andra frågan som varit aktuell är arbetstider, att vi får jobba mycket mer och med scheman som inte är hälosamma. Arbetsgivare flyttar runt personal i panik för att täcka bristen på våra yrken och så sätter man våra medlemmar att jobba tider som jag inte tror man orkar i längden. Nu kommer också semesterfrågan allt mer, att våra medlemmar måste få chansen till vila och återhämtning efter den här krisen och inför hösten.

Många i vården står mitt i sin största yrkesmässiga prövning någonsin, lever Vårdförbundet upp till kraven det lägger på er?

– Jag kan säga att jag jobbar dygnet runt. Utifrån de utmaningar vi har haft så känner jag att vi har försökt möta upp de frågor som varit viktiga. Man kan se tillbaka och fråga sig om man kunde gjort mer och så är det ju alltid, det här är en situation som ingen varit med om innan.

Färre chefer med i förbundet

Vårdförbundet hade i mars 2020 totalt 114 269 medlemmar, vilket är 423 fler än samma månad förra året och 236 fler än vid årsskiftet. Antalet studenter ökar, liksom anslutna inom den privata sektorn. Fler väljer också att vara kvar i förbundet, antalet utträden har sjunkit med 35 procent hittills i år jämfört med samma period i fjol. Däremot minskar antalet yrkesverksamma chefer och ledare som är medlemmar.

Varför är det så?

– När det gäller chefer och ledare så är vi inte ensamma om dem utan det finns många fackförbund. Där behöver vi förbättra oss, och det tror jag vi har gjort, i att lyfta fram skillnaden på att vara chef i hälso- och sjukvård jämfört med annan verksamhet. Det är ett komplext samhällsuppdrag som jag tror att vi kan bäst, säger Sineva Ribeiro.

Medlemmar per yrke

Antalet yrkesverksamma medlemmar i mars 2020:

Barnmorska: 3 233

Biomedicinsk analytiker: 4 449

Röntgensjuksköterska: 2 512

Sjuksköterska: 81 748

Källa: Vårdförbundet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida