Monicas och Jennys chef tycker att de är värda mer

Monica Brodin har varit dialyssjuksköterska i åtta år. Nyligen började hennes 18-åriga dotter som städerska på Norrlands universitetssjukhus. För det får hon bara 3 000 kronor mindre än sin välutbildade mamma.

På dialysavdelningen är det lite intensivvård över det hela; det ska stickas, startas, övervakas och städas undan i ett huj. 20 patienter får dialys varje dag – även på lördagar och vissa kvällar. Ansvarsfullt? Absolut, svarar dialyssjuksköterskorna Jenny Olsson och Monica Brodin.

– Tidigare gavs dialys framför allt till yngre patienter, numera innebär arbetet också övervakning av gamla multisjuka, säger Monica Brodin.

Jenny Olsson har tio års erfarenhet som sjuksköterska och har arbetat sex år på dialysen. Hon tjänar 21 500 kronor per månad. Monica Brodin har varit sjuksköterska i elva år, har arbetat här i åtta år och har också 21 500 kronor i månadslön. Inte särskilt mycket mer än hennes 18-åriga dotter som direkt efter gymnasiet fick ett städjobb på sjukhuset.

Egentligen borde de väl säga upp sig i protest, men den som vill arbeta som dialyssjuksköterska i Umeå har ingen alternativ arbetsgivare att gå till. Möjligen skulle de kunna åka till Norge och slava 80 timmar i veckan för dryga 40 000 i månaden. Det är ganska många som gör det, säger de. Men med familj och småbarn är det inte ett lockande alternativ.

Så varför tror de att arbetsgivaren är så njugg? För att de inte behöver betala mer, blir svaret. Det finns en sjuksköterskeutbildning i Umeå och därmed har sjukhuset alltid varit välförsett med sjuksköterskor. Och det där med individuella löner fungerar mest på papperet.

Som på så många andra ställen klagas här på att lönesättande chef inte har mandat att fördela några pengar. Det är fortfarande pengapåsen som styr, inte verksamhetens behov. Både Jenny och Monica har sagt till sin chef att de är värda 25 000 kronor i månaden, och det håller chefen med om. Men det finns ju inga pengar.

– Det är så synd – när man vet att man är duktig på det man gör och så får man inte betalt för det, säger Monica Brodin uppgivet.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida