Mycket trassel med arbetsgivaren i Gävleborg

Inför strejken på sjukhusen i Gävle och Hudiksvall nu på måndag klockan 12 har arbetsgivarparten gått hårt åt Vårdförbundet och hävdat att konflikten är samhällsfarlig.

? I förhandlingarna känns som om de vill tala om för oss att vi inte förstår konsekvenserna eftersom vi kan göra någonting sådant här. Det har förekommit att de tittar på oss som om vi inte vi vet vad vi håller på med, säger Gunilla Nordström, ordförande i Vårdförbundets avdelning i Gävleborg.

300 i strejk

När det andra varslet träder i kraft på måndag berörs cirka 300 medlemmar i Gävleborg. Störst blir konsekvenserna på röntgen och på de klinisk kemiska laboratorierna i länet, där bara de akuta verksamheterna kommer att kunna bedrivas. På sjukhuset i Gävle blir det kraftiga reduceringar på operation, två tredjedelar av vårdplatserna på ortopedkliniken samt 17 av akutvårdsavdelningens 22 platser stängs. I Hudiksvall stängs ortopedavdelningen helt.

? Men totalt sett i länet blir det inte färre platser än under somrarna. Ändå anser de att vårt varsel är samhällsfarligt, vilket ju får oss att undra om de alltid bedriver en samhällsfarlig verksamhet sommartid, säger Gunilla Nordström som framför allt uppfattar arbetsgivarens agerande som ett sätt att försöka sätta sig på tvären och ifrågasätta medlemmarnas rätt att strejka.

Företrädare för arbetsgivaren har i ett pressmeddelande varnat för att cancer- och hjärtsjuka kommer att drabbas av konflikten, trots att cancersjuka är undantagna.

”Mycket tjabblande”

? I de förhandlingar vi har haft om samhällsfarligheten har det varit mycket tjabblande fram och tillbaka. Arbetsgivarens förhandlare har lyssnat på sina verksamhetschefer medan vi har haft våra kontakter bland dem som står närmare verksamheten. Som tur är har vi haft med oss verksamhetsföreträdarna vid förhandlingarna. De har kunnat visa att många av de frågor som arbetsgivaren fört fram inte har varit relevanta i sammanhanget.

Enligt Gunilla Nordström har landstingsledningen hittills inte ansträngt sig tillräckligt för att planera hur vården ska omdisponeras under strejken, exempelvis genom att fråga andra landsting om vilka resurser de har för att ta emot patienter från Gävleborg.

? Vi planerar inom länet så gott det går. Den som påstår att man kan skicka tunga cancerpatienter till andra landsting har inte riktigt förstått läget, de har ju problem att ta hand om sina egna patienter. Det finns inte någonstans i landet där resurser står och väntar, säger Lars-Göran Holtby, chefläkare i division operation på Gävle sjukhus.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida