Nära 400 skåningar ut i strejk i morgon

Den centrala nämnd som tillsatts för att avgöra vilka av Vårdförbundets stridsåtgärder som är samhällsfarliga kan ta ledigt. Sent på eftermiddagen löstes de sista knutarna i de lokala förhandlingar som pågått ända sedan i går eftermiddag. I såväl Skåne som Stockholm är parterna nu överens om vad som är samhällsfarligt.

I morgon klockan 08.00 går ytterligare cirka 380 medlemmar i Ystad och Helsingborg ut i strejk. Det blev resultatet av de tuffa förhandlingar som förts mellan Vårdförbundet och Region Skåne, med stöd från förhandlingscheferna från de centrala organisationerna.

? Vi är jättenöjda. Arbetsgivaren har genom att dra tiillbaka sina krav visat det vi har sagt hela tiden: att vi tog ett väldigt samhällsansvar när vi lade vårt varsel, säger Pia Andorff, ordförande för Vårdförbundets avdelning i Skåne.

När varslet trädde i kraft klockan 12.00 i måndags tvingades cirka 400 medlemmar i Ystad och Helsingborg att fortsätta arbeta eftersom arbetsgivaren hävdade att en strejk på deras arbetsplatser skulle bli samhällsfarlig, med risk för patienters liv och bestående ohälsa. Men efter gårdagens och dagens förhandlingar är parterna överens om att endast ett 20-tal av dessa medlemmar måste arbeta för att undvika att strejken ska bli samhällsfarlig.

Ystad & Helsingborg

Konkret innebär det att tre iva-platser i Ystad ska hållas öppna.

I Helsingborg ska avdelning 33 hållas öppen med 20 platser för cancerpatienter. En operationssjuksköterska ska vara i tjänst för canceroperationer, en sjuksköterska postoperativt samt en röntgensjuksköterska.

I övrigt träder samtliga varsel som har varit uppskjutna i kraft klockan 08.00 i morgon, torsdag.

? Vi är fortfarande övertygade om att vi hade fått igenom hela vårat varsel om det hade gått till den centrala nämnden, men vi var intresserade av att tjäna tid. Nu vet vi att det kan gå igång i morgon, säger Pia Andorff.

Stockholm

Stockholm har just meddelat att de är överens om att inga stridsåtgärder ska hänskjutas till den centrala nämnden. Men i skrivandes stund är förhandlingarna ajournerade, varför vi återkommer med detaljer om överenskommelsen.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida