Nästan alla tar tillbaka uppsägningarna på Akademiska

Nästan alla tar tillbaka uppsägningarna på  Akademiska
Handlingsplanen gick hem. Av de 29 som tidigare sagt upp sig från Akademiska sjukhusets akutmottagning har 21 nu meddelat att de stannar kvar.

Av de 29 sjuksköterskor som i somras sa upp sig på akutmottagningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala har 21 nu meddelat att de stannar kvar. (UPPDATERAD 2011-08-31 09.54)

29 sjuksköterskor sa upp sig i protest mot dåliga arbetsvillkor. Efter arbetsgivarens erbjudande om arbetstidsförkortning har 21 av dem nu tagit tillbaka sina uppsägningar. Fyra vet fortfarande inte hur de ska göra medan fyra har bestämt sig för att lämna Akademiska sjukhuset.

– Med sitt förslag har arbetsgivaren visat att de tar sjuksköterskorna på allvar. Jag tycker att de har fått bra respons på sina krav, säger Lotta Nordgren-Thermaenius, avdelningschef på akutmottagningen.

Hon är glad över att så många har tagit tillbaka sina uppsägningar och har gott hopp om att fler kommer att göra det.

Gammal modell införs igen

Annika Jonasson, ordförande för Vårdförbundets avdelning i Uppsala, säger att det inte går att värdera arbetstidsförkortningen förrän alla scheman har lagts.

– Akutmottagningen har tidigare haft en modell med arbetstidsförkortning som drogs tillbaka för att arbetsgivaren ansåg att den var för dyr. Nu har man satsat pengar på att införa modellen igen och det är bra, men arbetsgivaren har alltid rätt att ensidigt säga upp arbetstidsmodeller om de anses kosta för mycket, säger hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida