Norge. Strejkar för högre lön

Medlingen mellan de norska offentliganställda och deras arbetsgivare bröt samman i maj då 8 000 anställda, varav drygt 900 sjuksköterskor, togs ut i strejk. Sista dagarna i maj trappades strejken upp ytterligare.

De offentliganställda är missnöjda med löneökningarna och vid den här tidningens pressläggning planeras för att ta ut 16?000 medlemmar i strejk.

— Norge går bra och industrin har fått löneökningar på upp mot 4,3 procent. Då är det upprörande att centrala grupper inom välfärdssektorn blir avspisade med ett bud på under 4 procent. Våra grupper ska inte betala kostnaderna för en god välfärdsstat, säger Arne Johannessen, förhandlare i Unio.

Norsk Sykepleierforbund ingår i Unio som är Norges näst största fackliga organisation.

De offentliganställdas strejk påverkar bland annat polis, barnomsorg, skola och sjukvård. Inom sjukvården är det framför allt sjukhemmen och hemsjukvården som berörs.?

— Unio vill att medborgare ska ha en god välfärd. För att kunna erbjuda det krävs kompetent personal. Det i sin tur kräver att utbildning lönar sig, säger förhandlaren Mimi Bjerkestad.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida