Norska sjuksköterskor strejkar

För första gången på 28 år strejkar norska statsanställda. Medlingen mellan parterna bröt samman natten till i går och 8 000 anställda togs ut i strejk under torsdagen. Av dem är fler än 900 sjuksköterskor.

De offentliganställda är missnöjda med löneökningarna som de menar är mycket lägre än de som har erbjudits till anställda i den privata sektorn.

– Vi kan inte godta att lönegapet till privat sektor fortsätter att öka, säger Arne Johannessen, förhandlare på den fackliga organisationen Unio i ett pressmeddelande.

964 sjuksköterskor

Norsk Sykepleierforbund har tagit ut 850 sjuksköterskor inom kommunal hälso- och sjukvård, och 114 inom staten.

– Norge går bra och industrin har fått löneökningar på upp mot 4,3 procent, och kommer att ha fått ännu mer efter höstens lokala förhandlingar. Då är det upprörande att centrala grupper inom välfärdssektorn blir avspisade med ett bud på mellan 3 till 4 procent. Det kan inte vara så att privat sektor drar ifrån medan våra grupper gång på gång ska betala kostnaderna för en god välfärdsstat, säger Arne Johannessen.

Drabbar hemsjukvården

De statsanställdas strejk påverkar bland annat polis, barnomsorg, skola och sjukvård. Inom sjukvården är det framför allt sjukhemmen och hemsjukvården som berörs.

– Unio vill att medborgare ska ha en god välfärd. För att kunna erbjuda det krävs kompetent personal. Det i sin tur kräver att utbildning lönar sig, säger förhandlaren Mimi Bjerkestad i pressmeddelandet.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida