Ny ordförande i Danmark efter jämn omröstning

Den nya ordföranden för Dansk Sygeplejeråd heter Grete Christensen. Efter en månadslång valkampanj besegrade hon sin motkandidat. Men segern var knapp.

Omröstningen om ny ordförande avslutades i går eftermiddag. Resultatet blev att Grete Christensen fick 50,8 procent av rösterna, Irene Hesselberg 47,3 procent. 1,9 procent var ogiltiga. Knappt 43 procent av de röstberättigade medlemmarna deltog i valet.

Grete Christensen kommenterar det jämna resultatet så här:

– Valresultatet visar att det finns många medlemmar som har röstat på min motkandidat. Dem ska jag också innefatta i mitt arbete. Det är viktigt att vi sjuksköterskor står enade.

I maj avgick den dåvarande ordföranden i de danska sjuksköterskornas fackförbund Dansk Sygeplejeråd (DSR), Connie Kruckow, oväntat efter nio år på posten.

Enligt DSR:s stadgar ska ordförande väljas genom en allmän medlemsomröstning. Den inleddes den 17 augusti och slutresultatet meddelades i går kväll.

Tillförordnad ordförande efter Connie Kruckows avgång har varit Grete Christensen, tidigare vice ordförande i förbundet. Hon var också den ena kandidaten i ordförandevalet; den andra var Irene Hesselberg, ordförande för DSR:s Lederforening.

Pressad organisation

I samband med att Connie Kruckow avgick sa Grete Christensen till Vårdfacket:

– Organisationen är pressad av medlemmarna. Man strejkar inte i sextio dagar utan att några blir missnöjda.

Hon sa det mot bakgrund av att många medlemmar hade lämnat organisationen efter strejken.

– Vi måste nog tänka om. Är vi rätt fackföreningen för våra medlemmar? Hur ska vi kunna ge medlemmarna ett värde för medlemskapet? sa hon.

”Strejkvapnet förlegat”

Strejken som vapen kritiserades också av hennes motkandidat Irene Hesselberg. Hon tycker i och för sig att strejkrätten är bra att ha, men att det nu är dags att ta andra vapen i bruk. I danska Dagens Medicin förespråkar hon ett närmare samarbete med de andra aktörerna inom hälso- och sjukvården för att stärka sjuksköterskornas ställning.

Också den nyvalda ordföranden Grete Christensen tonar ner strejken som vapen i en eventuell framtida konflikt och lovar att man ska söka andra lösningar än konflikt när ett nytt avtal ska förhandlas fram 2011.

Strejken 2008 blev dyr, och medlemmarna får nu betala extra medlemsavgifter fram till den 1 april 2011 för att bygga upp strejkkassan igen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida