Nya ambulanser i Skaraborg överskrider maxvikten

Ambulanserna i Skaraborg är för tunga och nu tas utrustning bort från bilarna.

Ambulanserna i Skaraborg klarar inte lastvikten. Det är relativt nyinköpta bilar av märket Mercedes Benz sprinter som riskerar att bli för tunga när utrustning, personal, patienter och anhöriga räknas in i vikten, skriver Skövde nyheter i dag.

Vårdförbundets skyddsombud på ambulansen i Skaraborg, Fredrik Sörman, berättar för Vårdfokus att det har hänt tidigare.

– Problemet med för tunga bilar inträffade för omkring sju, åtta år sedan och vi tycker det är konstigt att det händer igen, säger han.

Den här gången upptäcktes det genom att personal kontrollerade bilens vikt, upptäckte att maxvikten överskreds och skrev en avvikelserapport.

Nekar anhöriga att åka med

Fredrik Sörman tycker att arbetsgivaren tar problemet på allvar genom de akuta åtgärder som har satts in. En del utrustning har tagits bort och ett direktiv har gått ut om att anhöriga ska nekas att följa med om det finns risk för överlast.

– Det är bra att enskilda medarbetare inte behöver ta ett sådant beslut på plats, säger han.

Att anhöriga inte kan sitta med i ambulansen ser han inte som ett arbetsmiljöproblem, däremot som ett exempel på att mer långsiktiga lösningar behövs.

– För tunga bilar är ett arbetsmiljöproblem som arbetsgivaren måste ta ansvar för och saken diskuteras nu i samverkansgrupp. Arbetsgivaren förlorar på att behöva bygga om bilarna och är lika angelägen som vi att lösa problemet.

Säkerhetsrisk på sikt

Han tror inte att den överskridna lastvikten är ett direkt hot mot patienters eller personals säkerhet. Däremot kan en för tung ambulans bli en säkerhetsrisk på sikt.

– Bilarna är utprovade för en viss vikt och eftersom vi har en offensiv körning kan för mycket vikt leda till ett för snabbt slitage på till exempel bromsar. Dessutom är det olagligt att köra med överskriden lastvikt, säger Fredrik Sörman.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida