pension

Nya pensionsavtalet för statligt anställda klart

Nya pensionsavtalet för statligt anställda klart
Fredrik Eklöf är pensions- och försäkringsansvarig på Vårdförbundets förhandlingsstrategiska avdelning. Foto: Ulf Huett

Efter två års segdragna förhandlingar med Arbetsgivarverket har Offentliganställdas förhandlingsråd nu kommit överens om ett nytt pensionsavtal för statligt anställda.

Enligt Vårdförbundet är det ett av de bästa pensionsavtalet som tecknats på svensk arbetsmarknad.

– Ja vi är mycket nöjda, även om vi inte nådde riktigt ända fram, säger Fredrik Eklöf, pensions- och försäkringsansvarig på Vårdförbundets förhandlingsstrategiska avdelning.

En nyhet i avtalet, som berör cirka 800 medlemmar i Vårdförbundet, är att de som är födda 1988 eller senare får en extra insättning på 1,5 procent av lönen på sitt tjänstepensionskonto. Det ger dem som vill en möjlighet att gå ner i arbetstid i slutet av arbetslivet, alternativt en högre tjänstepension.

– Den extra premien på 1,5 procent betalas in under hela anställningstiden, men tyvärr inte under perioder då arbetstagaren är sjukskriven eller föräldraledig. Vårdförbundet hade helst sett att även dessa grupper hade kompenserats så att det inte skulle påverka pensionen negativt. Men så blev det alltså inte, säger Fredrik Eklöf

Med det nya pensionsavtalet blir det lättare att förhandla om exempelvis löneväxling för dem som tjänar mer än 40 000 kronor i månaden. Tidigare krävdes det ett lokalt avtal för att reglera enskilda överenskommelser, men med det nya avtalet kan medarbetaren förhandla direkt med närmsta chefen om löneväxling, vilket innebär att man avstår en del av lönen för att i stället få högre tjänstepension.

– Står man inför ett sådant beslut bör man dock sätta sig in i vad det innebär. Här kan självklart Vårdförbundet vara till hjälp, säger Fredrik Eklöf

Fakta

  • Pensionsavtalet har tecknats mellan Arbetsgivarverket och Offentliganställdas förhandlingsråd/S,P,O som är ett förhandlande samverkansorgan för åtta fackförbund, varav Vårdförbundet är ett.
  • Förhandlingarna har pågått i över två år och kunde till slut tecknas genom medling.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida