Nytt år – nya utmaningar
Strax före jul fick vi beskedet att Sveriges kommuner och landsting, skl, inte säger upp vårt gemensamma avtal för 2010. De verkar ha felbedömt vilka konsekvenser deras provokation skulle få. ?
Skl skapade helt i onödan en stor oro i en redan bekymmersfylld vård. När de nu tagit sitt förnuft till fånga får vi med det centrala avtalet i ryggen goda möjligheter att fortsätta utveckla den lokala lönebildningen runt om i landet.
Det är valår i år. Riksdagspartierna håller som bäst på att i olika konstellationer forma sin politik inför valrörelsen. Det märks inte minst i de politikerkontakter som jag har haft de senaste månaderna. Samtliga partier visar en öppenhet för de idéer som Vårdförbundet har kring vårdens innehåll och vårdens organisation. Årets val blir en mycket viktig plattform för oss att vara med på och påverka politiker på nationell nivå, likväl som i kommuner och landsting/regioner. ?
Den ekonomiska krisen och vårdvalsreformen rör om i den redan röriga vården. Samtidigt lyfter flera statliga utredningar fram de behov av förändring som finns i vårdens system och organisation. Det blir allt tydligare att vi verkligen närmar oss ett nytt paradigm inom vården, där vårdtagarmakten stärks och vikten av det multiprofessionella teamarbetet blir tydlig. Därför är det mycket märkligt när en konsult från Mantec Helse, som anlitats av landstinget i Västernorrland, påstår att omvårdnad inte hör hemma på Sundsvalls sjukhus. Det är ett uttalande som vittnar om total okunnighet om vad specialistsjukvård innebär. En av de viktigaste orsakerna till att man över huvud taget bygger sjukhus är ju att patienterna är i behov av omvårdnad i samband med den medicinska behandlingen. Ett landsting som anlitar sådana konsulter för att få ordning på sin verksamhet har mycket stora problem på ledningsnivå.? ?
Förbundsstyrelsen tillbringade en vecka i december på en internationell konferens om kvalitetsutveckling som The Institute for healthcare improvement anordnade. Utöver inspiration och erfarenhetsutbyte gav konferensen mycket nytt kunskapsbränsle för att vi ska kunna utveckla våra tankar kring säker vård och kvalitetsutveckling. Detta är ett av våra strategiska fokusområden och vi behöver ständigt kunna ta nya steg och utveckla vår politik och våra idéer om hur vården kan bli säkrare och bättre. ??
Vi ska bli fler. Nu drar vi i gång ett mer systematiskt arbete för att öka antalet medlemmar i Vårdförbundet. För att vara starka behöver vi vara många. ?
Håll utkik efter Vårdtåget! De två sista veckorna i maj åker Vårdförbundet på turné. Vårdtåget startar i Eslöv den 17 maj och sista anhalten är Luleå, dit vi ankommer den 28 maj. Vi bjuder på såväl nytta som nöje på de tio stationer där tåget stannar. Mer information om detta kommer.??