Nyutbildade Sandra tjänar mer än erfarna barnmorskor
När Sandra Johansson började på förlossningen i januari blev hon erbjuden 23 000 i månaden. Det tyckte både hon och de fem andra nyutexaminerade barnmorskorna var för lite och nu tjänar de mer än många av de erfarna.
Har man varit sjuksköterska och sedan vidareutbildat sig till barnmorska så blir man inte glad när arbetsgivaren erbjuder en lön som är lägre än den man hade före utbildningen. De nyutexaminerade barnmorskorna accepterade heller inte budet, och fick till sist en lön på 24 200 i månaden.
Bra, tycker förstås kollegerna med lång erfarenhet. De ska ju kunna använda de nyanställdas höga lön som argument i kommande förhandlingar. Men ändå – nog sticker det lite i ögonen.
– Det finns de som har arbetat här i 20 år och tjänar mindre än de nyanställda. Det är bara hur dåligt som helst, säger Maria Andersson, som har varit barnmorska här i 15 år.
Det är dåligt för att de har hög kompetens, stort ansvar och ska behärska att arbeta på förlossning, bb och gyn. De får inte bestämma själva var de vill arbeta och de får inte mer pengar för att de roterar. Barnmorskorna är lika trötta på löneläget som alla andra.
– Vi har lönesamtal och försöker få upp våra löner, men svaret blir bara att det inte finns några pengar. Det cheferna har att fördela är som en fis i rymden. Det är det stora problemet: för lite pengar och för många att fördela dem på, säger Maria Andersson.
Själv tjänar hon 26 150 kronor i månaden, men då ingår ett arvode på 500 kronor för att hon ansvarar för de datoriserade förlossningsjournalerna.
Barnmorskorna, liksom så många andra på Norrlands universitetssjukhus, har nog funderat på att göra något annat. Arbetsgivaren får dem att känna sig utbytbara. Men det är ju det där med de lätträknade alternativen. Dessutom, som Maria Andersson uttrycker det: »Vi är ju så satans lojala.