Önskelista 2010
Det är många faktorer som påverkar våra yrkens möjligheter att använda sin kompetens på bästa sätt och därmed den professionella utvecklingen, värderingen och lönen.
Först när vi har tillräckligt goda förutsättningar, kan vi fullt ut bidra till att vården blir säkrare och mer tillgänglig och att resultatet blir det allra bästa för vårdtagaren. Bland annat handlar det om lagar och regler. Men det handlar också om system, arbetssätt, traditioner och hierarkier i vården. Min önskelista för 2010 riktar sig till såväl politiker som till de lokala arbetsgivarna inom vården. ??
- 2010 blir det år då samhället äntligen tar ett stort steg i att värdera traditionell kvinnlig kunskap lika högt som traditionell manlig kunskap. Vårdförbundets yrkesgrupper är felvärderade. Det är hög tid att ändra på detta.??
- Det är dags att anpassa de avtal som finns om arbetstidens förläggning så att de passar vårdens verksamhet, samtidigt som de tar hänsyn till medarbetarnas hälsa. Någon av de stora arbetsgivarna, skl eller Vårdföretagarna, måsta ta ledningen och visa sitt ansvar i denna fråga. ?
- Receptförskrivningsrätten bör vara kopplad till faktisk kompetens, inte till anställning inom offentlig verksamhet. Dagens system innebär onödigt krångel för individen och problem för till exempel distriktssköterskor som har eget företag eller som arbetar i den privata sektorn.? ?
- Regleringen kring aborter måste uppdateras. Den bygger på att abort är ett kirurgiskt ingrepp, men i dag utförs de flesta aborter i Sverige medicinskt. Barnmorskor med utbildning i ultraljud har likvärdig kompetens som läkare men får inte självständigt utföra medicinska aborter. Det skapar abortköer och onödigt lidande.??
- Reglering av röntgenverksamhet bör vara kopplad till kompetens i stället för en specifik yrkesgrupp. Det skulle underlätta för röntgensjuksköterskor att driva egen verksamhet.??
- Kompetens, snarare än yrkestillhörighet bör styra vem som får bedöma resultatet av en undersökning. Undersökningar och analyser som utförs av biomedicinska analytiker bör slutkontrolleras av en person med tillräcklig kompetens, inte nödvändigtvis en läkare. ? ?
- Aktivt samarbete i teamet kring att ställa diagnos. Beslutsprocessen är i dag uppbyggd så att åtgärder för att lindra symtom ibland hindras i väntan på den medicinska utredningen. Det innebär en stor risk för att åtgärder som individen verkligen behöver inte vidtas. ??
Rätt kompetens, i rätt tid, på rätt plats – så kan min önskelista sammanfattas. Vi vill skapa en effektiv vård där individens behov står i centrum och där rätten att välja underlättas. Regler och system bör ha den allra bästa vården som mål, inte att reglera förhållanden mellan olika yrkesgrupper, eller förhindra vissa professioner att utöva sitt yrke självständigt.???