Opererar med hjälp av strejkbrytare
Sunderbyns sjukhus mellan Boden och Luleå använde oorganiserade anestesisjuksköterskor för att hålla i gång två av de operationssalar som Vårdförbundet försatte i blockad.
Att arbeta på en arbetsplats som har försatts i blockad av Vårdförbundet räknas som strejkbryteri. Men utplacerade strejkvakter får inte handgripligen hindra någon från att arbeta, utan endast med ord uppmana oorganiserade att låta bli. På Sunderbyns sjukhus lyckades det inte.
– Till försvar för dem som inte är medlemmar kan man säga att de har ansökt om semester och kompledigt för att slippa arbeta under strejken, men det sa arbetsgivaren nej till, säger Katarina Johansson, ordförande för Vårdförbundet Norrbotten.
Operationssjuksköterskorna på Sunderbyns sjukhus togs inte ut i strejk så oorganiserade och organiserade fick arbeta tillsammans.
? Det är inte roligt, det kan jag inte påstå. Men vi försöker göra det bästa av situationen, för vi har ju ett liv efter den här konflikten också, säger operationssjuksköterskan Eva Lundin som är fackligt förtroendevald för Vårdförbundet på sin arbetsplats.
Samtidigt förklarar hon att många medlemmar är upprörda över strejkbryteriet. Det minskar effekten av strejken.
Men lika illa är att det kan leda till allvarliga konflikter i de arbetslag som sedan ska fortsätta att arbeta tillsammans när alla är tillbaka på jobbet igen.
Också på andra håll i landet har oorganiserad arbetskraft fortsatt att utföra arbetsuppgifter som av Vårdförbundet har belagts med blockad.
? Genom att systematiskt använda sig av strejkbrytare sår arbetsgivaren split i arbetsgrupperna. Det kommer att leda till samarbetsproblem, säger Ingrid Frisk, vice ordförande i Vårdförbundet.