Ordförandena i Skåne och Västra Götaland vill leda Vårdförbundet

Ordförandena i Skåne och Västra Götaland vill leda Vårdförbundet
Pia Arndorff har redan tidigare gjort klart att hon kandiderar rill ordförandeposten. Även Sineva Ribeiro, avdelningsordförande i Västra Götaland vill nu bli ordförande för Vårdförbundet.

Ordförandena från två av Vårdförbundets största avdelningar har meddelat att de vill leda förbundet efter Anna-Karin Eklund. Den ena är Pia Arndorff från Skåne och i dag har även Sineva Ribeiro från Göteborg gått ut med att hon vill bli ordförande. (UPPDATERAD 2011-01-18 kl 16:55)

Som Vårdfokus.se tidigare har berättat har Vårdförbundet Skånes ordförande Pia Arndorff deklarerat att hon ställer upp som kandidat till ordförandeposten i Vårdförbundet. 

Strax efter att den nuvarande ordföranden, Anna-Karin Eklund, i dag berättat att hon inte ställer upp för omval meddelade Västra Götalands ordförande Sineva Ribeiro att även hon kandiderar till posten.

Personlig presentation

”Jag älskar att möta människor i olika sammanhang, jag upplevs ofta som positiv och färgstark, något jag har stor nytta av i mitt arbete, både i möte med medlemmar och i samtalen med media.”

Så skriver Sineva Ribeiro om sig själv i den personliga presentation hon har gjort på Vårdförbundets nomineringswebb.

Måste få in de unga

När det gäller de viktigaste framtidsfrågorna för Vårdförbundet nämner Sineva Ribeiro bland annat professionens utveckling, jämställda löner och arbetstider.

Det senare är en fråga som hon i dagarna har diskuterat på ett stort seminarium i Västra Götaland. Men på frågan från Vårdfokus.se om vad hon tycker är allra viktigast lyfter hon fram den fackliga anslutningen.

– Vi måste klara av att fånga in de nya unga i den fackliga verksamheten, men också behålla dem som faktiskt har valt oss. Därför behöver vi bli bättre på att beskriva vad vi kan göra tillsammans och visa på kraften i att tillhöra en organisation som har en så stark yrkeskunskap.

Våga tala klarspråk

Sineva Ribeiro blev ordförande för Vårdförbundet i Västra Götaland 2008, innan dess hade hon varit vice ordförande i tre år. Hon tycker att tydlighet och förmåga att se till helheten är hennes styrka som ledare och att det bästa med uppdraget är att vara ute och möta medlemmar.

– Dessutom tycker jag att det är viktigt att prata klarspråk och våga utmana invanda föreställningar både internt och utåt.

Som exempel nämner hon löneprocessen och behovet av att hitta alternativ till de traditionella förhandlingarna. För att hitta nya vägar måste man våga utmana både den fackliga rollen och arbetsgivarna.

Noga övertänkt

Beslutet att ställa upp som ordförandekandidat är övertänkt och noga diskuterat med både familj och kolleger. Hon pratade också med Anna-Karin Eklund innan hon bestämde sig.

– Jag skulle aldrig ställa upp om jag inte visste att jag har ett starkt stöd och jag har tillfrågats om att kandidera av många avdelningar, säger Sineva Ribeiro.

Kongressen, då den nya styrelsen väljs, hålls den 5 maj i år.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida