Facklig strid

Ambulansförbundet ville ha skadestånd av Vårdförbundet

Ambulansförbundet ville ha skadestånd av Vårdförbundet
Tingsrätten i Stockholm kommer inte att behandla Ambulansförbundets stämning mot Vårdförbundet, enligt en dom meddelad i maj. Foto: Wikimedia

Alarm Ambulansförbundet ansåg att Vårdförbundet kränkte deras föreningsrätt och begärde skadestånd. Deras stämningsansökan avslogs av tingsrätten i Stockholm. 

Förhållandet mellan Vårdförbundet och Alarm Ambulansförbundet har länge varit infekterat. I tingsrättens dom beskrivs att Vårdförbundet bland annat anklagas för att ha kallat Ambulansförbundet för en ”liten intresseorganisation”, sagt att arbetstagare som väljer Ambulansförbundet framför Vårdförbundet  ”…riskerar att stå med ett sämre skydd på arbetsmarknaden” och att Ambulansförbundet ”inte [finns] med vid förhandlingsbordet”.

Spridningen av desinformation och falska rykten ska ha försvårat det fackliga arbetet och medlemsvärvningen, enligt Ambulansförbundet Alarm.

Föreningsfrihet råder

Ambulansförbundet yrkade på ett skadestånd från Vårdförbundet på 150 000 kronor för kränkning av föreningsrätten och hänvisade till lagen om medbestämmande, mbl.

Men tingsrätten väljer att inte ta upp ärendet och skriver att mbl används för att avgöra tvister mellan arbetsgivare och arbetstagare och att detta handlar om två förbund som båda representerar arbetstagare.

Vidare slår tingsrätten fast att föreningsfriheten inte hindrar arbetstagarorganisationer att konkurrera med varandra och att ingenting kommit fram som ger Ambulansförbundet rätt till allmänt skadestånd för ideell skada. Stämningsansökan är därför uppenbart ogrundad, anser tingsrätten.

Hur tänkte ni på Ambulansförbundet kring att lämna in en stämningsansökan till tingsrätten?

– Vi har i många år upplevt att Vårdförbundet sagt och skrivit grovt felaktiga uppgifter om Ambulansförbundet och det är allvarligt. Syftet är, som vi ser det, att skrämma medlemmar som vill byta fack.Vi vill ha en prövning av om det är fritt fram för det, men domstolen gör bedömningen att att vi valt fel juridisk ingång, säger Henrik Johansson, utredare på Ambulansförbundet och ombud i ärendet.

Pinsamt

Vårdförbundet blev aldrig ombett att yttra sig i ärendet, enligt David Liljequist, ombudsman på Vårdförbundet.

– Det här är oerhört pinsamt för Alarm Ambulansförbundet som försöker framställa sig som bättre än Vårdförbundet, men inte har koll på det mest elementära regelverket för arbetsmarknaden. Det är också allvarligt att slösa bort skattebetalarnas pengar genom att ta en så ogrundad stämningsansökan till tingsrätten.

Ambulansförbundet organiserar 1 850 medlemmar varav cirka 900 är fullvärdiga. Vårdförbundet organiserar cirka 2 500 ambulanssjuksköterskor.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida