Personalnedskärningar förbereds på sjukhusen i Gävleborg

Nästa år måste sjukhusen i Gävleborg spara ytterligare 140 miljoner kronor. För att klara det har konsultföretaget Ledningsbolaget kopplats in. Som vanligt föreslås att personalstyrkan ska minskas ute på avdelningarna. Men facket har inte engagerats.

– Vi har begärt att få vara med när information har getts till chefer, men nekats. Nu är arbetet med att se över vad som krävs för åtgärder för att klara den lägre bemanningen i full gång ute på arbetsplatserna. Men det är bara ett fåtal av de lokala samverkansavtalen som är påskrivna och klara, säger Irene Strandqvist, vice ordförande i Vårdförbundet Gävleborg.

Enligt Irene Strandqvist har Vårdförbundet fått signaler om att man på vissa håll skulle kunna ersätta sjuksköterskor med undersköterskor, vilket Vårdförbundet naturligtvis inte tycker om.

– I och för sig är det väl bra att man ute på arbetsplatserna går igenom hur man ska kunna göra saker och ting smartare. Men som det ser ut på exempelvis alla medicinavdelningar i dag så är det redan så tajt så det går inte att skära mer på personalen, säger Irene Strandqvist.

– Kanske borde man istället fundera på att ta bort hela verksamheter. Det måste ju till slut bli kontentan om man inte har råd att ha personal, säger hon.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida