Pirrigt och förvirrat när strejken bröt ut i Helsingborg

Pirrigt och förvirrat när strejken bröt ut i Helsingborg
Mellan 400 och 500 sjuksköterskor gick i dag ut genom entrén på Helsingborgs lasarett. Foto: Torbjörn Andersson.

På Helsingborgs lasarett var stämningen bland personalen pirrig och förväntansfull strax före strejkutbrottet. Men läget var också stundtals förvirrat. Bara tre kvart innan det var dags att ta på sig civilkläderna meddelades att flera avdelningar tillfälligt har undantagits från strejken.

? Det känns tungt. Nu är vi taggade och vill slåss för att få bättre lön. Vi har fått iväg våra patienter och har jobbat för det här hela förra veckan. Nu får jag jobba som vanligt, säger Anna Nilsson som arbetar på kirurgavdelning 33.

Vid 11-tiden på förmiddagen meddelades från Vårdförbundet och arbetsgivaren att just denna avdelning finns med på den lista över arbetsplatser som har förts till den centrala nämnden för samhällsfarlighet. Sjuksköterskorna, som redan hade ställt in sig på att byta till civila kläder, fick snällt fortsätta jobba som vanligt. När ett varsel hänskjutits till nämnden kan konflikten skjutas upp två veckor, i särskilda fall ända upp till tre veckor.

? Vad ska man säga, jag har aldrig varit så förvirrad som jag är i dag. Vi får hela tiden tvetydiga besked, säger en av de andra sjuksköterskorna, Leila Vrbanjac, samtidigt som hon skyndar iväg genom korridoren för att bädda en säng.

Vägg i vägg har de civila kläderna åkt på

Vägg i vägg med avdelning 33 ligger avdelning 35, en kirurgisk akutvårdsavdelning där personalen definitivt har förberett sig på strejken. Hela förra veckan arbetade de med att tömma avdelningen på patienter. Nu, 20 minuter före strejkutbrottet, återstår endast två som väntar på transport till sjukhusen i Lund respektive Ängelholm.

I den i övrigt tomma huvudkorridoren har undersköterskor och sjuksköterskor samlats längst ner där några fåtöljer står längs väggen. Undersköterskorna har på sig arbetskläderna, men är utan arbetsuppgifter. En grupp sjuksköterskor har redan hunnit byta om till civila kläder.

Känns ovant och pirrigt

? Det känns ovant och lite pirrigt. Det känns förväntansfullt, säger sjuksköterskorna Sandra Löfvall och Josefin Mendonca som aldrig tidigare har varit med om en strejk.

När visaren på klockan väl stannar på 12 tar de hissen ner till entrén där flera hundra strejkande sjuksköterskor samlats.

Här är stämningen lätt upprymd. Cecilia Björk, som normalt arbetar på en strokeavdelning, säger, halvt på skämt, att hon ser strejken som ett sätt att få varva ner lite.

? Nu ska vi ägna dagarna åt att fika, rida och vila upp oss. Vi är utarbetade, så det lär behövas lite semester. Och så ska vi förstås stå som strejkvakter, säger hon strax innan hon ansluter sig till de övriga kollegerna när de tio minuter över tolv drar vidare mot Petri gymnasiums aula för strejkgenomgång.

Undantagna avdelningar

Förutom avdelning 33 har följande arbetsplatser på Helsingborgs lasarett hänskjutits till den centrala nämnd som ska avgöra om varslen är samhällsfarliga:

  • Akutmottagning
  • Klin kemavdelning
  • Röntgenavdelning
  • HIA
  • AK-mottagning
  • Avdelning 31
  • Post-OP
  • Op-centralen
  • Endo-mottagning

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida