Privata barnsjukhuset Martina tecknar avtal med Vårdförbundet

På privatsjukhuset Martina är man nu beredd att teckna kollektivavtal med Vårdförbundet. Det berättar VD Peter Wasmuth för Vårdfacket.

2 februari 2009

Avtalslöst tillstånd har rått på det privata barnsjukhuset Martina sedan sjukhuset öppnades för drygt fyra månader sedan. Men nu är man beredd att ändra på det.

– Det är i princip bara att lägga pappren i ett kuvert och skicka iväg, säger Peter Wasmuth. Och i och med det här besöket hamnar frågan ännu högre på dagordningen.

Avtalet aktualiserades i dag när Anna-Karin Eklund och Ulla Althin, ordförande i Vårdförbundet respektive i Vårdförbundets Stockholmsavdelning, var på arbetsplatsbesök.

”Inga problem”

Ulla Althin uppmanade företaget att gå med i någon av arbetsgivarorganisationerna inom vårdområdet, och lämnade över papper om Vårdföretagarna. Om Barnsjukhuset Martina ansluter sig till en arbetsgivarorganisation med kollektivavtal med Vårdförbundet gäller avtalet automatiskt också på Martina.

Peter Wasmuth såg inga problem med att ha kollektivavtal med Vårdförbundet.

– Det har legat med redan från starten, säger han. Det har bara inte blivit gjort. Och det är väl förankrat bland sjuksköterskorna här på Martina.

Bara en medlem

Nästan alla sjuksköterskor som arbetar på Martina kommer närmast från landstingsdrivna Astrid Lindgrens barnsjukhus. Alla har också vid något tillfälle varit medlemmar i Vårdförbundet. Av de fem sjuksköterskor som Vårdfacket träffade i dag är dock bara en medlem.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida