Privata vårdföretag betalar bättre – men inte alla

Privata vårdföretag betalar bättre – men inte alla
Thomas Lindqvist slutar som ambulanssjuksköterska bland annat på grund av den låga lönen. Foto: Henrik Witt

Privatanställda sjuksköterskor tjänar flera tusen kronor mer i månaden än de som arbetar i offentlig sektor. Men på ambulansföretagen hålls lönerna nere.

24 april 2012

Efter 22 år som ambulanssjuksköterska har Thomas Lindqvist gjort sin sista arbetsdag vid ambulansen i Norrköping. Lönen är en viktig orsak till att han slutar – Sirius humanum gav honom 24 500 kronor i månaden.

– De har ingen lönepolicy över huvud taget. Unga, nyanställda kan komma in och få upp till 4 000 kronor mer i månaden än vad jag hade, säger Thomas.

Tusenlappar mer i lön

Men ambulansföretagen är ett undantag inom den privata vårdsektorn. Lönestatistik från Vårdförbundet visar att sjuksköterskor som arbetar inom privata vårdföretag har ett par tusen kronor mer i medellön jämfört med dem som arbetar i kommunerna och så mycket som 3 000-4 000 kronor mer än landstingsanställda. Se tabellen nedan.

Tabell
Källa: Vårdförbundet

Privatanställda barnmorskor tjänar också ett par tusen kronor mer än de som arbetar i landstingen. Även biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor som arbetar i privata företag tjänar mer än sina offentliganställda kolleger.

Konkurrerar med lön

Att de privata vårföretagen generellt har ett högre löneläge är en tendens som Vårdförbundet har sett länge, enligt ombudsmannen Oskar Falk.

– De privata vårdföretagen måste konkurrera med bättre löner eftersom det ofta upplevs som en mer otrygg anställning med tuffare arbetsmiljö och lägre bemanning, säger han.

När det gäller semestrar, övertid och liknande så skiljer sig villkoren inte så mycket mellan privata och offentliga arbetsgivare även om det finns en större öppenhet för individuella överenskommelser inom den privata sektorn.

Driver upp löneläget

Men helt klart är att de privata vårdföretagen har drivit upp löneläget i vården. Stockholm är ett tydligt exempel på det med en stor mängd privata arbetsgivare, vilket har gjort att lönerna har ökat mer än i övriga landet.

– En mångfald arbetsgivare driver upp lönerna eftersom det ger möjlighet att byta jobb och det är i dag det mest effektiva sättet att snabbt få upp sin lön, säger Oskar Falk.

Allra bäst betalt får sjuksköterskor som väljer att arbeta inom den privata äldreomsorgen. Där är genomsnittslönen över 30 000 kronor i dag. Det speglar också att det är en bransch som inte anses så ”glamourös” och eftertraktad. Att arbeta inom akutsjukvård och ambulanssjukvård lockar betydligt fler och därför har arbetsgivarna kunnat hålla nere lönerna. Genomsnittslönen för en privatanställd ambulanssjuksköterska är i dag drygt 26 000 kronor.

Ambulansföretagen skiljer ut sig

– Ambulansföretagen sticker ut på många sätt. Det är hård konkurrens mellan företagen vid upphandlingarna och de väljer ofta att lägga extremt låga anbud som gör att de sen måste hålla nere kostnaderna och därmed lönerna, säger Oskar Falk.

Thomas Lindqvist har under sina över 20 år som ambulanssjuksköterska haft kommun, landsting och tre olika entreprenörer som arbetsgivare. Sedan Sirius tog över verksamheten för tre år sedan har lönen inte lyfts över huvud taget och till sist tröttnade han.

I lördags plockade han ut alla sina saker ur sitt skåp på ambulansstationen i Norrköping. Från och med maj månad arbetar han i stället inom den lasarettsanknutna hemsjukvården, med landstinget som arbetsgivare och med ett par tusenlappar mer i månaden.

– Det är klart att det kändes lite sorgligt efter alla dessa år, men jag ser fram emot mitt nya jobb och hoppas att min kunskap och erfarenhet kommer att uppskattas bättre där.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida