Reinfeldt på kongressen: Vi vill att krisen inte ska drabba vården

Reinfeldt på kongressen: Vi vill att krisen inte ska drabba vården
Fredrik Reinfeldt talade inför de drygt 200 kongressdeltagarna. Foto: Anders Olsson

När statsminister Fredrik Reinfeldt under eftermiddagen gästade Vårdförbundets kongress sa han att regeringens strävan är att vården inte ska drabbas av den ekonomiska krisen.

27 november 2008

– Vi ska inte skära ned i kärnan av den svenska välfärdspolitiken, sa statsministern till de 190 kongressombuden.

Fredrik Reinfeldt berättade vad han har lärt sig under sina 19 resor i Vårdsverige. Han sammanfattade de intryck han har fått:

– Ni är stolta över att finnas i ett jobb som handlar om liv och död, men klagar över att statusen är så låg. Det tycker jag är obegripligt, eftersom väljarna säger att sjukvården är den viktigaste samhällsverksamheten.

Tydliga om lönerna

Samtidigt medgav han att när det gäller lönerna så är sjukvårdens personal ”tydlig”.

Han svor sig fri från att som statsminister ha ansvar för löneutvecklingen inom sjukvården. På direkt fråga från Vårdfacket sade han sig inte heller villig att skicka signaler till arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL, om en högre lönenivå för Vårdförbundets medlemmar.

– Jag kan påverka det ni har kvar efter skatt – ”bankomatpengarna”. Det har vi gjort – för en genomsnittlig sjuksköterska handlar det om 1 400 kronor i månaden, sa statsministern.

Beredskap inför förändringar

Han var däremot mycket tydlig när det gäller att skicka en signal till SKL om att det bör finnas ett avtal om en omställningsförsäkring inom den offentliga sektorn liknande den som finns inom den privata.

– Den har räddat många privatanställda från arbetslöshet.

Fredrik Reinfeldt var självkritisk när det gäller moderaternas sjukvårdspolitik – förr. Under sin tid som partiledare har han arbetat för att förändra den. På sitt framtidskonvent som inleds i morgon kommer man bland annat att diskutera sjukvårdspolitiken. Till frågorna som ska avhandlas hör sjukvårdens ledarskapspolitik.

– Jag vill se mer självstyrande enheter, mer medarbetarmakt. De ska forma sjukvården mer än de gör i dag.

Har inte tagit ställning om papperslösa

I samband med att Anna-Karin Eklund tackade Fredrik Reinfeldt överlämnade hon det uttalande om papperslösas rätt till sjukvård, som kongressen hade antagit tidigare under kongressen.

På en fråga från Vårdfacket svarar Fredrik Reinfeldt att han inte har satt ned foten i denna fråga.

– Det är en avvägning mellan rätten till sjukvård och regelverket för invandringen. Vi tittar på hur den gränsdragningen ska se ut.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida