Kongressen 2018

Rekordmånga förslag inför kongressen

Rekordmånga förslag inför kongressen
Idéerna har rasat in till Vårdförbundets kongress 2018. Arkivbild: Mostphotos

En virtuell lokalavdelning för bemanningsanställda, hårdare krav på handledarutbildning och ett sjuksköterskelyft. Vårdförbundets kongress 2018 får nästan 200 motioner att ta ställning till.

I maj nästa år håller Vårdförbundet kongress. Kongressen är som en riksdag. Vart fjärde år samlas 190 valda ombud som ska företräda förbundets medlemmar för att fatta viktiga beslut inför framtiden.

I den demokratiska processen ingår möjligheten för alla medlemmar att skicka in motioner, det vill säga förslag och idéer som kongressen ska ta ställning till när den sammanträder i maj nästa år.

Vill ha ett sjuksköterskelyft

Den här gången har det kommit in rekordmånga motioner, nästan 200 stycken vilket är dubbelt så många som inför förra kongressen 2014. Och det är en stor blandning av idéer.

Här finns så klart många förslag om att förbundet ska arbeta för bättre villkor och löner – bland annat idén om ett sjuksköterskelyft i stil med lärarlyftet.

Många motioner rör också Vårdförbundet som organisation, förtroendevaldas villkor, studenternas inflytande, medlemsnytta och rekrytering av nya medlemmar.

För bemanningsanställda

Ett förslag som sticker ut är idén om en virtuell lokalavdelning för medlemmar som arbetar i bemanningsbranschen.

”Det är angeläget att förenkla för denna grupp medlemmar att hitta sin tillhörighet inom förbundet. Risken är annars överhängande att dessa medlemmar lämnar Vårdförbundet”, skriver författarna till motionen.

Medlemmar i Vårdförbundet student har lämnat in flera motioner, bland annat med förslag om hårdare krav på att arbetsgivare som tar emot studenter måste kunna erbjuda handledning av någon som gått en handledarutbildning.

Mer information

Alla motioner finns att läsa på Vårdförbundets hemsida. Nu när motionstiden gått ut kommer förbundsstyrelsen att börja fila på sina yttranden. Allt ska sedan sammanställas och presenteras i kongresshandlingarna.

Kongressen hålls den 14-17 maj nästa år och har rubriken ”Vi är vården”. Läs mer om hela arrangemanget på Vårdförbundets kongresswebbsida.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida