Resursslöseri debatterades på Vårdtåget i Göteborg

Resursslöseri debatterades på Vårdtåget i Göteborg
Cecilia Andersson (C) (i mitten) höll med om att hon som politiker kan vara tydligare med att formulera sjukvårdens mål. Till höger ses Sineva Ribeiro från Vårdförbundet och från vänster Benny Strandberg (KD) och Frank Andersson (S). Foto: Conchi Gonzalez

Alla vill ha en säker vård och alla vill att sjuksköterskors kunskap ska tas tillvara. Men under debatten som avslutade Vårdtågets stopp i Göteborg tyckte flera politiker att vården själv måste ta itu med organisationsproblem och resursslöseri.

Dagens kunskapsspäckade dag avslutades med en utfrågning av Västra Götalands sjukvårdspolitiker. Representanter från samtliga partier, utom miljöpartiet, fanns på plats för att svara på frågor vad de tänker göra för att vården ska bli säkrare.

För det var patientsäker vård som Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund inledde med att tala om.

– Vi förväntar oss en säker vård av hög kvalitet och för att få det är det viktigt med den bästa kunskapen. I dag har vi en stor brist på specialistkunskaper hos sjuksköterskor för att de som har vidareutbildat sig inte får betalt för sina kunskaper. De får heller inte använda sina kunskaper fullt ut, sa hon.
Som exempel tog Anna-Karin Eklund ambulanssjuksköterskor som ska kunna bedöma vart patienter ska åka så att inte alla först måste köras till akuten.

Många misstag

Hon tog också upp att många misstag sker när patienten ska överlämnas från en enhet till en annan.

Politikerna fick frågan om vad de ska göra åt patientsäkerheten. Svaren varierade.

Centerpartiets Cecilia Andersson höll med om problembeskrivningen och att hon som politiker kan vara tydligare med att formulera sjukvårdens mål.

Frank Andersson (S )tyckte att resursslöseriet är en organisatorisk fråga som sjukvården måste lösa själv, men la till att han som politiker har visst inflytande över antalet utbildningsplatser.

Första applåden

– Jag har inte kunskaper att bedöma hur sjukvården ska organisera sig på bästa sätt men jag kan säga att det finns en och annan läkare som har blivit chef, men som borde ha fortsatt att vara en god operatör, sa han och fick kvällens första applåd.

Med det sagt så kom ändå en del förslag från politikerna om vad de kan göra åt sjukvårdens organisation. För alla var ju överens om att det är ett resursslöseri.

– Skapa förutsättningar genom fungerande it-lösningar och underlätta samarbetet mellan olika vårdgivare, tyckte moderaten Martin Andreasson.

Syndabocksletande

Sluta leta syndabockar och rikta kraften mot strukturellt patientsäkerhetsarbete var också ett förslag. Mer resurser, tyckte Elise Norberg från vänsterpartiet och fler entreprenörer inom vården, tyckte centerns Cecilia Andersson. Fler arbetsgivare får upp lönerna, ansåg hon.

– Intressant att sjukvårdspolitiker från båda blocken anser att kunskap ska belönas.. Då kan ni gå före och testa modeller för det, sa Anna-Karin Eklund-

Återstår att se om det kommer en blocköverskridande lösning på vårdens organisatoriska problem från sjukvårdspolitikerna i Västra Götland.

Upprörd

En som skulle bli glad över det är Vårdförbundets ordförande i regionen, Sineva Ribeiro, som var upprörd över att vårdens chefer har flera hundra underställda – trots att politikerna har bestämt att de inte ska ha fler än 35 underställda.

– Vad tänker ni göra åt det, frågade hon.

Och fick svaret från Frank Andersson.

– Just det – vi har ju faktiskt bestämt det. Det är ni i vården som ska genomföra besluten.

För det svaret fick han inga applåder.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida