Lön

Så nöjda är vi med lönen

Så nöjda är vi med lönen
Snart december och alla har inte fått årets nya lön. Arkivbild: Mostphotos.

Lön är en ständigt aktuell fråga. Är du nöjd med din lön? Så här svarar fyra ur Vårdförbundets medlemsgrupper.

16 november 2020

 

 

Rajaa Hassan, biomedicinsk analytiker, klinisk mikrobiologi, Näl, Trollhättan

Rajaa Hassan, biomedicinsk analytiker, klinisk mikrobiologi, Näl, Trollhättan.

— Jag är inte riktigt nöjd men inte missnöjd heller. Jag gör många olika saker här på labbet, har an­svar bland annat för studenter. Eftersom jag har många olika an­svarsområden har jag också fått bättre lön. Men det är inte den nivå jag skulle vara nöjd med.     

— När vi har lönesamtal och utvecklingssamtal pratar vi om vad som krävs för att man ska få upp sin lön. Vi har också fått veta att det bara blev två personer hos oss som blev utvalda som ”särskilt yrkesskickliga”. Det finns absolut fler! Att de blev utvalda gjorde att andra fick mindre, det tycker vi känns orättvist.     

— Vi har ännu inte fått våra nya löner, vi har fått höra att de kom­mer betalas ut i december.

 

Hanna Jorlöv, barnmorska, Alingsås barnmorskemottagning.

Hanna Jorlöv, barnmorska,  Alingsås barnmorskemottagning:

— Nej, det blir man väl aldrig med tanke på det arbete vi gör och allt ansvar som vi har. Jag tjänar 35?900 kronor och visst klarar jag mig, men för ensamstående måste det vara svårt att få ihop det. 

— Framför allt är lönespannet alldeles för kort och det är svårt att få upp sin lön över tid. Jag har jobbar som barnmorska sedan 2009, är 42 år och medveten om att jag närmar mig den punkt där lönekurvan börjar plana ut. 

— Vår löneprocess i Västra Götalandsregionen blev klar redan i april. Tyvärr räknas jag inte till de särskilt yrkesskickliga, men det hade jag gärna argumenterat för om jag inte haft mitt lönesamtal innan avtalet skrevs på. 

Ellinor Torstensson, blivande specialistsjuk­sköterska, hjärtenheten, Växjö lasarett.

Ellinor Torstensson, blivande specialistsjuksköterska, hjärtenheten, Växjö lasarett:

– Nej, det är jag inte. Det är alldeles för litet glapp till de som är nyfärdiga och vi sjuksköterskor ligger väldigt lågt jämfört med andra yrken som också läser treåriga universitetsutbildningar.  

I år blev mina kollegor som bedömdes som särskilt yrkesskickliga väldigt nöjda, många av dem har jobbat i 30-35 år och är verkligen värda en högre lön. Men löneläget behöver bli bättre för alla. 

— Vi gör ett ofantligt viktigt jobb, tar mycket ansvar. Jag har en kompis som är säljare. Han har knappt gått gymnasiet och tjänar dubbelt så mycket, det är helt sjukt.

Laila Johannesson, sjuksköterska på Kriminal­vårdsanstalten, Tidaholm.

Laila Johannesson, sjuksköterska på Kriminalvårdsanstalten i Tidaholm:

— ?Jag är ganska nöjd med lönen. Det är svårt att få kvalitet i lönesamtalen när cheferna inte förstår sjukvård, utan är kriminalvårdsinspektörer.Det står att det ska vara individuell lönesättning, men så är det inte. 

— ?Årets nya lön är inte klar, hela lönerevisionen ligger på is på grund av pandemin. Jag tycker att det ska märkas på den nya lönen att vi haft covid på anstalten. Jag har både vårdat patienter och suttit med i staben. Vi har en speciell vårdsituation då våra patienter har begått grova brott, det här är en klass 1-anstalt, med högre säkerhet. 

— ?Vi hade smittspridning till olika avdelningar. Patienterna fick vara inlåsta på rummet i karantän, det var lite svårt. Vi sjuksköterskor gick omkring i skyddskläder och gjorde bedömningar och provtagningar.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida