Så undviker svenska sjuksköterskor att bli strejkbrytare i Norge
Arbetar du i Norge? Eller står du i begrepp att göra det — och undrar hur den norska strejken påverkar dig. Vi har frågat ordföranden i Norsk Sykepleierforbund vad svenska sjuksköterskor bör tänka på.
Den pågående strejken i Norge omfattar sjuksköterskor som är anställda i kommunerna. Nästa vecka börjar förhandlingarna för alla sjukhusanställda medlemmar i Norsk Sykepleierforbund.
Så här svarar ordförande Eli Gunhild By på frågorna om hur svenska sjuksköterskor som arbetar, eller står i begrepp att arbeta, i norska kommuner påverkas av strejken.
Riskerar svenska sjuksköterskor att bli strejkbrytare?
– Nej, inte mer än norska sjuksköterskor.
Vad gäller för en svensk sjuksköterska som arbetar på en arbetsplats som är uttagen i strejk?
– Samma regler gäller svenska sjuksköterskor som alla andra. Att man ska vara extra uppmärksam så att patienter får den behandling de behöver och inte utsätts för fara. Men också att inte gå in och göra strejkande medarbetares arbetsuppgifter. Det blir strejkbryteri om man går in och utför de arbetsuppgifter som strejkande kolleger i vanliga fall utför.
Säg att en svensk sjuksköterska var fjortonde dag åker till Norge, riskerar hon då inte att hamna på en arbetsplats som är uttagen?
– Om en svensk sjuksköterska har ett avtal där det står att hon eller han ska arbeta var fjortonde dag så är det inga problem. Men man ska inte åka till Norge för att arbetsgivare på arbetsplatser som är uttagna i strejk plötsligt ropar: ”Kom och hjälp oss.”
Var finns information om vad som gäller?
– På vår centralorganisation, Unios, hemsida är informationen bäst uppdaterad. Man kan också gå in på hemsidan för kommunen där man ska arbeta.
Bör svenska sjuksköterskor som jobbar i Norge ta kontakt med norska förbundet innan de åker?
– Nej, det är bättre att ta kontakt med den arbetsgivaren som man ska arbeta för.