SAS agerande får kritik av Nordens fackliga samorganisation

SAS agerande får kritik av Nordens fackliga samorganisation
Den nordiska modellen med förhandlingar mellan arbetsgivare och fack måste vi slå vakt om, skriver Nordens fackliga samorganisation, NFS, i ett uttalande apropå SAS agerande den senaste veckan. Arkivbild: Colourbox

SAS agerande har fått Nordens fackliga samorganisation, NFS, att sätta ner foten. "Facken ska inte ensamma ta ansvar för den nordiska modellen" skriver NFS i ett uttalande.

21 november 2012

Den senaste veckans händelser då de anställda inom flygbolaget SAS har att gå med på sänkta löner och försämrade arbetsvillkor för att rädda företaget, kritiseras av NFS som är en samarbetsorganisation för de fackliga centralorganisationerna i Norden. Vårdförbundet ingår genom TCO.

Organisationen skriver att SAS agerat ”oklokt och kortsiktigt, och trott sig kunna göra vinster på att försöka sätta den nordiska modellen ur spel”.

Budskapet är att inte bara facken utan också företagen och regeringarna i de nordiska länderna måste slå vakt om den unika nordiska modellen där kollektivavtal, välfärd och skyddslagstiftning för arbetsmarknaden är ledstjärnor. En modell som NFS menar upprätthåller konkurrenskraften och välfärdssystem.

NFS uppmanar nu regeringarna att värna ett gott samarbetsklimat och respekt på arbetsmarknaden och att respektera kollektivavtal och ILO-konventioner om förenings- och förhandlingsrätt.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida