Sätt fokus på förmågan

Sätt fokus på förmågan
Sineva Ribeiro. Foto: Ulf Huett

Personcentrerat. Vi måste vända perspektiven och fokusera på människors förmåga. Både när det gäller de personer som söker vård och alla som arbetar inom vården.

När Vårdförbundets kongress samlades i maj 2014 beslutade vi att påverka för att nå en personcentrerad vård. Nu har snart ett år gått sedan dess och vi är mer övertygade än någonsin om att det är det bästa sättet att komma till rätta med de stora brister som finns i dagens vård.

Med den fokusering på ekonomiska mål som finns i vården i dag kan man kanske tro att personcentrerad vård är något ”trevligt att ha” snarare än någonting nödvändigt. Men säger vi i så fall att det är acceptabelt att vården inte lyckas erbjuda människor värdighet, medkänsla och respekt? Är det okej att vården är dåligt samordnad? Och ska vi fortsätta acceptera de omoderna hierarkier som sätter patienten längst ner i beroendeställning och läkaren högst upp med mest makt??

I dag sviker vården många gånger både patienter och personal. Särskilt de som har komplexa och långvariga vårdbehov hamnar ofta mellan stolarna. Förutom att vårdresultaten inte når en god kvalitet så blir upplevelsen för dessa personer och deras närstående ofta fylld av otrygghet och oro. För vårdpersonalen resulterar det i en usel arbetsmiljö och ständig samvetsstress.?

Personcentrerad vård ger en högre kvalitet och förbättrar både resursanvändning och upplevelsen för person och personal. Nyligen publicerade Centrum för personcentrerad vård resultatet av den första studie i världen som prövat effekten av personcentrerad vård genom hela vårdkedjan av sjukhus, öppenvård och primärvård. ?

Studien visar att personer som drabbats av akut kranskärlssjukdom har nästan tre gånger större möjlighet att förbättras om de får personcentrerad vård. Den visar också att de hade en större tilltro till den egna förmågan, kunde återgå till arbete och att de inte blev återinlagda på sjukhus. Alltså — resurser sparades både för vården och för samhället i stort. Och personen som drabbats av hjärtsjukdom fick en bättre hälsa och livskvalitet tack vare personcentrerad vård.?

Alla ska ges möjlighet att använda och utveckla sin egen förmåga för att kunna leva ett meningsfullt liv. Nu får det vara slut med att människor bemöts som en uppsättning diagnoser eller symtom, utan att hänsyn tas till känslomässiga, sociala och praktiska behov. Och det får vara slut med att behandla oss som utför vården som utbytbara kuggar i ett maskineri. Var och en av oss är också en unik person, med en hel livssituation, resurser och förmågor som vården inte klarar sig utan. ?

Att ställa om till en personcentrerad vård kräver ansträngning, mod, ledarskap och långsiktighet. Genom att tillsammans bygga upp mer kunskap och erfarenheter om personcentrerad vård kan vi bidra till den stora omställning som den svenska vården är i mycket stort behov av.

Ur min agenda i maj:

  • 4-9: Ideell Arenas ledarskapsprogram i Dublin och Belfast
  • 11: Besöker avdelning Blekinge och Kronoberg med kanslichefen Anders Printz
  • 21: Besöker avdelning Sörmland med kanslichefen
  • 22: Deltar vid socialdepartementets partssamtal, ohälsa
  • 25: JA-delegationen möts (för jämställt arbetsliv)
  • 25: Deltar vid Sveriges läkarförbunds fullmäktigemöte
  • 29: Besöker avdelning Västra Götaland och Halland med kanslichefen
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida