Sjuksköterska anmäler arbetsgivaren för diskriminering

En sjuksköterska i Gävleborg hävdar att arbetsgivaren har tagit tillbaka ett löfte om ett längre vikariat för att hon har varit sjukskriven och har småbarn. Nu har hon anmält landstinget till Diskrimineringsombudsmannen.

Kvinnan skriver i sin anmälan att chefen via mejl har lovat henne ett längre vikariat som enligt Las-reglerna skulle övergå i en tillsvidareanställning, skriver Gefle Dagblad.

Arbetsgivaren förnekar att sjuksköterskan har fått något skriftligt löfte.

Enligt landstingets förhandlingschef Elisabeth Ullström beskrev mejlet sjuksköterskans eget önskemål om att få en tillsvidareanställning och förklarade reglerna för det. Uttalandet om småbarn och sjukskrivning ska arbetsgivaren ha gjort när kvinnan kommenterade sitt nya schema.

–  Hon tyckte det var svårt att få ihop livspusslet och arbetsgivaren sa att timanställning kanske vore bättre. Det var inget förslag, utan ett konstaterande, säger förhandlingschefen till tidningen.

Sjuksköterskan har fått ett förlängt vikariat, men inte så länge att det leder till en tillsvidareanställning. Diskrimineringsombudsmannen, DO, begär nu att landstinget bemöter anklagelserna.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida