Sjuksköterskor i Venezuela hungerstrejkar för högre löner

Sjuksköterskor i Venezuela ser sig tvingade att ta till drastiska metoder för att få rimliga löner, bättre arbetsförhållanden och en sjukvård tillgänglig för alla. Sedan tre veckor pågår en hungerstrejk.

12 april 2011

Ett 40-tal sjuksköterskor hungerstrejkar, bland annat utanför Brasiliens ambassad i Caracas. De kräver högre löner och bättre sjukvård för alla.

Enligt nyhetssajten Latinamerika.nu föregicks strejken av en vädjan till regeringen att göra något åt sjuksköterskornas genomsnittliga månadslön som i dag är omkring 1 400 bolivares (drygt 2 000 kronor).

 En av de strejkande sjuksköterskorna säger att de är beredda att driva strejken till dess yttersta konsekvenser. Det är tystnaden från regeringens sida som har drivit dem till alltmer drastiska metoder. Tre veckor utan mat sätter tydliga spår och sjukhuspersonal finns ständigt på plats.

– Regeringen tycker uppenbarligen inte att strejken är legitim men alla sjuksköterskor i landet står bakom våra krav och det är beklagligt men nödvändigt att visa att vi menar allvar, säger en av sjuksköterskorna, Eduardo Sanchez, till Latinamerika.nu.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida