Sjuksköterskorna i Landskrona slipper avsked och får ekonomisk ersättning

De två sjuksköterskorna i Landskrona som blev avskedade för att de hade ett otillåtet lager av läkemedel får nu ekonomisk kompensation från kommunen.

Två sjuksköterskor vid Silvergårdens korttidsenhet i Landskrona hade ett eget förråd med narkotikaklassade läkemedel. När det upptäcktes, våren 2010, blev de avskedade av Landskrona stad. I dag skriver Helsingborgs Dagblad att avskedet är upphävt.

Hemliga lådor med sparade läkemedel är ett brott mot lagen, men när Vårdfokus undersökte saken visade det sig att det inte var något ovanligt. Sjuksköterskor spar läkemedel som annars skulle ha slängts för att snabbt kunna hjälpa patienterna.

Vårdförbundet tog strid

Vårdförbundet ansåg inte att det fanns rättslig grund för avsked och tog strid för de avskedade sjuksköterskorna. Under julhelgen skrev parterna på en överenskommelse om att avskedet skulle upphävas. Det innebär inte att sjuksköterskorna får tillbaka sina arbeten. De har båda gått vidare och arbetar nu på en vårdcentral och på ett privat boende. Men det innebär att de får ekonomisk kompensation.

”Det är en upprättelse. Jag kan gå vidare med mitt liv och mitt arbete”, säger en av dem, Jovanka Jovanovic, till Helsingborgs Dagblad.

Sjuksköterskorna får sex månadslöner i avgångsvederlag, och slipper  ha ett avsked i sina cv:n. Arbetsgivaren å sin sida slipper risken att förlora ett mål i Arbetsdomstolen.

”Vi går med på en förlikning för att spara tid. En förlust skulle kunna kosta oss upp emot tre miljoner kronor”, säger Göran Dymling på kommunens personalavdelning till tidningen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida