Sjuksköterskorna i Norge fortsätter strejka

Helgens medling i den norska arbetsmarknadskonflikten ledde till att flera centralorganisationer sa ja till statens lönebud. Men Unio, som organiserar både statligt och kommunalt anställda, sa nej.  Sjuksköterskor i kommunerna är fortfarande uttagna i strejk.

Den del av den norska strejken som omfattar medlemmar i LO, Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS), och Akademikerne har blåsts av.

”Det lönade sig att strejka”, konstateras det på YS hemsida.

Budet till organisationens statsanställda slutade på 4,1 procent.

Däremot fortsätter strejken för medlemmarna i centralorganisationen Unio – där Norsk Sykepleierforbund ingår. Under helgen hölls en medling mellan parterna som misslyckades.

I slutet av veckan trappas strejken upp när Unio tar ut ytterligare 344 medlemmar i flera polisdistrikt samt på universitet och högskolor.

Är förvånade

– Vi respekterar att andra organisationer värderar arbetsgivarens bud på ett annat sätt – även om vi är förvånade. Men vi kan inte acceptera att våra medlemmar värdesätts sämre än andra grupper, säger statsanställdas förhandlingschef i Unio, Arne Johannessen i ett pressmeddelande.

Enligt den norska sjukskötersketidningen, Sykepleien, kommer 3 400 statligt anställda medlemmar i Unio att vara uttagna i strejk från och med torsdag. Även 12 134 kommunalt anställda i Unio fortsätter att strejka.

Enligt aktuella siffror från Norsk Sykepleierforbund omfattar strejken nu totalt 2 013 sjuksköterskor.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida